V dveh dneh iz morja rešili 10 000 ljudi

Italijanska straža je včeraj rešila okoli 3000 ljudi iz morja med Sicilijo in Tunizijo. Skupaj je v dveh dneh rešila skoraj 10 000 ljudi, ki so prihajali v Evropo na prenapolnjenih čolnih.

Italijanska obalna straža je v 30 ločenih reševalnih operacijah rešila okoli 3000 prebežnikov, in sicer v morju med Sicilijo in Tunizijo. Ljudje so potovali na več deset barkah, med njimi so bili tudi številni gumenjaki. Niso še znani podatki o državljanstvu rešenih ljudi.

Kot smo poročali, je italijanska obalna straža že v ponedeljek izvedla največjo reševalno akcijo do zdaj, v kateri je pred obalo Libije rešila kar 6500 prebežnikov, ki so bili predvsem iz držav Afriškega roga.

V letu 2015 je v Evropo prispelo več kot milijon prebežnikov, večinoma iz Sirije. Po EU-Turčija o zajezitvi migracij, se je prihod prebežnikov po balkanski poti skorajda ustavil, a se zato preusmeril na še bolj nevarno sredozemsko pot.

Nevarna pot čez Sredozemsko morje, na kateri je letos umrlo 2.726 ljudi, okoli 106.000 pa jih je prispelo pred italijansko obalo (po podatkih ZN-a in italijanske obalne straže 112.500), je za mnoge prebivalce iz Eritreje, Somalije, Nigerije, Gambije in drugih zahodnoafriških držav, edina pot v zanje boljši svet. Libija pa je postala priljubljena država za tihotapce z ljudmi.

Foto: AP