Uspešna prizadevanja Sloge za ohranitev sredstev Ministrstva za zunanje zadeve za projekte nevladnih organizacij

SLOGA si je v preteklih tednih prizadevala za ohranitev sredstev za poziv in dva razpisa, ki jih je decembra 2013 in januarja 2014 objavilo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ).

30. aprila smo poslali pisma državnemu sekretarju v funkciji ministra za mednarodno razvojno sodelovanje g. Benku in državnim sekretarjem na drugih ministrstvih, v katerih smo pozivali k zagovarjanju nemotenega uresničevanje Okvirnega programa mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Republike Slovenije v obdobju 2013 – 2015 in jih opozarjali na dolgoročne in razsežne posledice preklica razpisov.

Na MZZ smo pritisnili tudi na seji Odbora za zunanjo politiko v Državnem zboru, kjer je poslanka Ljubica Jelušič zunanjemu ministru Karlu Erjavcu postavila vprašanje glede financiranja NVO.

Podporo smo dobili pri novinarjih Vala 202 in Dnevnika, ki sta raziskovala ozadje zamrznitve sredstev oz. možnega preklica poziva in razpisov ter na MZZ naslovila vrsto vprašanj. 20. maja ste lahko na Valu 202 poslušali tudi oddajo Vroči mikrofon na to temo (če ste jo zamudili, ji lahko prisluhnete na naslednjipovezavi).

Pereče vprašanje (ne)financiranja smo naslovili tudi na Evropsko konfederacijo NVO za pomoč in razvoj ter jih pozvali k podpori.

19. maja je zgodba končno dobila epilog, ko je MZZ povabilo NVO k podpisu pogodb za sofinanciranje evropskih projektov in posredovalo sklepe – odločitve o izidih obeh razpisov. Novico, da so bili sklepi za oba razpisa prijaviteljem poslani 19. maja 2014 je MZZ objavilo tudi na svoji spletni strani.