Francoski predsednik Emanuel Macron je 11. januarja gostil (večinoma virtualni) vrh One Planet, En planet, ki je opozoril na dejstvo, da uničevanje narave povečuje tveganje za prihodnje pandemije in da gresta zaščita biotske raznovrstnosti in boj proti podnebnim spremembam z roko v roki. Na vrhu je predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen v svojem govoru pozvala, naj se na prihodnji konferenci pogodbenic Konvencije ZN o biotski raznovrstnosti, ki bo maja letos v Kunmingu, pripravi ambiciozen, globalen in prelomen sporazum, podoben pariškemu. To je potrebno ne le zaradi trajnostnega razvoja, temveč tudi enakosti, varnosti in kakovosti življenja.

Ursula von der Leyen je izpostavila tudi povezavo med izgubo biotske raznovrstnosti in Covidom-19: »Če ne bomo nujno ukrepali, da bi zaščitili našo naravo, smo morda že na začetku obdobja pandemij. Potrebujemo usklajeno ukrepanje na svetovni ravni in lokalni trajnostni razvoj. Tako kot pri našem planetu si moramo skupaj prizadevati za eno zdravje.«

Med drugim je opozorila na pomen evropskega zelenega dogovora in nove, bolj zelene skupne kmetijske politika, kar nam bo pomagalo zaščititi preživetje in prehransko varnost, hkrati pa zaščititi našo naravo in podnebje. Spomnila je tudi na dolžnost Evrope, da zagotovi, da naš enotni trg ne bo spodbujal krčenja gozdov v lokalnih skupnostih v drugih delih sveta.

Ponovno je poudarila, da je pri vseh teh prizadevanjih Evropa pripravljena prevzeti vodilno vlogo ter se zavzemati za vključitev čim več partnerjev.

Koalicija visokih ambicij

Vrh so podprle Evropska unija, Združeni narodi in Svetovna banka in številni vplivni voditelji, med njimi generalni sekretar OZN António Guterres, predsednik sveta Evropske unije Charles Michel, nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier Boris Johnson, predsednica ECB Christine Lagarde in kanadski premier Justin Trudeau.

Zaobljube vrha:

  • Sprožil je Koalicijo visokih ambicij za naravo in ljudi.
  • Države udeleženke so napovedale zaščito 30 odstotkov kopnega in morja.
  • Za Veliki afriški zeleni zid, to je za boj proti dezertifikaciji podsaharske Afrike, je bilo obljubljenih več kot 14 milijard dolarjev.
  • Francija in Velika Britanija sta napovedali, da bosta 30 odstotkov svojih javnih sredstev za tujino namenili okolju prijaznim rešitvam.
  • Ustanovitev pobude PREZODE, globalne raziskovalne mreže za preprečitev novih pandemij zaradi zoonoz, to je bolezni, ki se prenašajo z (divjih) živali na človeka.

Več na:

https://eeas.europa.eu/delegations/un-new-york/91360/one-planet-summit-biodiversity-leaders-take-action-protect-nature-and-health_en

Posnetek govora Ursule von der Leyen tukaj.

Koalicija visokih ambicij za naravo in ljudi