V Umanoteri so  v tednu pred svetovnim dnem hrane izdali Babičino podnebno kuharico – knjižico podnebju prijaznih receptov, ki prinaša nabor izbranih slovenskih specialitet, pripravljenih na bolj trajnostni način. Kuharica je na voljo brezplačno.

Vsi predstavljeni recepti upoštevajo vodila podnebju prijaznejšega prehranjevanja in kažejo na neomejenost idej za pripravo (že znanih) jedi – med drugim tako zasledimo poletne polnjene paprike v podnebju prijazni obliki, brezmesne sarme, tradicionalne ajdove njoke ali pa za jesenski čas primeren krompirjev golaž.

Da je priprava tradicionalnih slovenskih jedi v rastlinski obliki resnično enostavna, s pripravo treh tradicionalnih slovenskih jedi v podnebju prijazni obliki prikaže tudi Ana Žontar Kristanc (Anina kuhinja), ki je združila moči z Umanotero pri izvajanju projekta Podnebni meni – spodbujanje nizkoogljične pridelave in potrošnje hrane.

Nika Tavčar, Umanotera: »Podnebju prijazno prehranjevanje se lahko začne že s preprosto odločitvijo, da nekajkrat na teden mesni obrok zamenjamo z njegovo brezmesno alternativo. Na naših policah in vrtovih v tem trenutku že obstaja obilica podnebju prijaznih izbir in resnično še nikoli ni bilo lažje jesti na način, ki ne škoduje okolju in zdravju vseh živih bitij. S spremembo prehranjevalnih navad resda ne bomo rešili podnebne krize, a podnebne krize ne moremo ustrezno nasloviti brez spremembe prehranjevalnih navad.«

Več o tem, kako in zakaj se prehranjevati na podnebju prijazen način, si preberite v vodniku Podnebni meni.

Pripravila: PV
Foto: Umanotera

Translate »