Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Udeleženci MUNSC Salient podprli kampanjo Tudi ti si globalni sosed

25. 07. 2015 | Action2015, Globalni sosed, Novice, Sloga

Mednarodna mladinska konferenca »MUNSC Salient: Youth Conference on Global Matters« v organizaciji Društva za ZN za Slovenijo je uspešno zaključena. Konferenca je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milana Brgleza. Konferenci se je pridružila tudi SLOGA s kampanjo »Tudi ti si globalni sosed«, katere cilj je posameznikom približati pomen razvojnega sodelovanja in idejo globalne solidarnosti v vedno bolj soodvisnem svetu.

Društvo za ZN je med 13. in 17. julijem 2015 na Fakulteti za družbene vede organiziralo mednarodno mladinsko konferenco z naslovom »MUNSC Salient: Youth Conference on Global Matters«. V sklopu mladinske sekcije društva že tri leta delujeModel United Nations Slovenia Club (MUNSC), ki je konferenco organiziral v sodelovanju z Academic Forum for Foreign Affairs Graz in Brussels Model European Union. MUNSC Salient je mladinska konferenca, ki dopolnjuje tradicionalne simulacije ZN (Model United Nations – MUN) z izobraževalnimi vsebinami v obliki interaktivnih predavanj, okroglih miz in delavnic. Na petdnevni konferenci je sodelovalo 70 udeležencev iz Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne Gore, Hrvaške, Italije, Kameruna, Makedonije, Nemčije, Srbije in Slovenija. Krovna tema konference je bila begunska kriza. Udeleženci so svoje pogajalske sposobnosti preizkusili kot delegati v okviru treh odborov. V okviru simulacije Varnostnega sveta ZN so udeleženci razpravljali o begunski krizi in sektaškem nasilju v Libanonu, delegati tretjega odbora Generalne skupščine ZN so se pogajali o zaščiti beguncev in notranje razseljenih oseb v Siriji, Evropski svet pa je razpravljal o krepitvi evropske solidarnosti v luči povečanega pritoka beguncev v Evropsko unijo.

11781725 1616750041943323 2474577800049140121 nKonferenco je otvoril častni pokrovitelj dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije. Leto 2015 je prelomno za mednarodno skupnost, ko se ZN sooča z izzivom, da preoblikujejo deklarativne milenijske razvojne cilje v učinkovite cilje trajnostnega razvoja. Sledil je nagovor ge. Caroline Van Buren, namestnice regionalnega predstavnika s predstavništva Urada Visokega komisariata ZN za begunce (UN High Commissoner for Refugees – UNHCR) za Osrednjo Evropo. Po otvoritvi slovesnosti je potekala okrogla miza z veleposlaniki o post-2015 razvojni agendi in migrantski problematiki. Veleposlaniki so se strinjali, da bodo cilji trajnostnega razvoja gradili na napredku milenijskih razvojnih ciljev. Dotaknili so se tudi povečanega pritoka beguncev v Evropsko unijo in vlogi EU pri zagotavljanju pravic beguncev.

Razprava se je nadaljevala drugi dan konference z okroglo mizo »Fortress Europe – EU approach on complex global refugee crisis?«, na kateri so sodelovali poslanka v Evropskem parlamentu mag. Tanja Fajon, mag. Emil Ferjančič, vodja Sektorja za globalne izzive na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, doc. dr. Nikolai Jeffs s Fakultete za humanistiko Univerze na Primorskem in William Ejalu z Regionalnega predstavništva UNHCR za Osrednjo Evropo. Mag. Fajon je glede ključa za razporeditev beguncev po državah članicah EU izpostavila, da so te številke človeška življenja. Ejalu je dejal, da je reševanje problema z gradnjo ograje na Madžarskem politični nesmisel. Mag. Ferjančič je podaril, da je potrebno migracijska vprašanja naslavljati v povezavi z razvojnim in gospodarskim sodelovanjem. Panelisti so se strinjali, da je ključno vprašanje, kako spremeniti negativno konotacijo begunskih tematik.

11760255 1616750291943298 5759422233173088904 nTretja okrogla miza s predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, Slovenske filantropije, Pravno-informacijskega centra in kulturnega mediatorja z begunskega centra CARA v Italiji je naslovila izzive pri zagotavljanju pravic beguncev. Govorci so se strinjali, da mora Slovenija še naprej krepiti svoje zmogljivosti integracije in da je pozitivna diskriminacija ključna za ne le pravno, temveč tudi dejansko enakopravnost beguncev.

Konferenca se je zaključila z zaključno slovesnostjo v prostorih Mestne občine Ljubljana. Pestre razprave v sklopu okroglih miz in vseh odborov so potrdile, da je aktualna begunska kriza pereče in zelo kompleksno vprašanje.

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Podnebni pakt: Dan za dejanja

Podnebni pakt: Dan za dejanja

V torek, 29. junija se lahko pridružite  vseevropski pobudi in spletnem dogodku Podnebni pakt: Dan za dejanja. Po spletu bo potekal vseevropski dogodek Moj svet. Moj prispevek. Naš planet. Na slovenskem dogodku Podnebni park doma pa bodo nastopali ambasadorji...

read more
Sodeluj v ClimateADAPT

Sodeluj v ClimateADAPT

ClimateADAPT je evropski portal, ki združuje informacije s področja prilagajanja podnebnim spremembam. Evropska komisija je v svoji novi Strategiji EU za prilagajanje podnebnim spremembam, potrjeni 25. februarja, napovedala nadaljnji razvoj portala in storitev, ki jih...

read more