Danes, 23. avgusta, po vsej Evropi obeležujemo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Spominjamo se žrtev teh režimov in ponovno opozarjamo na svoje zavračanje ideologij, na katerih so temeljili ti režimi.

23. avgusta 1939 sta nacistična Nemčija in Sovjetska zveza podpisali pakt Ribbentrop-Molotov, ki je pomenil začetek enega najhujših obdobij v novejši zgodovini naše celine. Totalitarni režimi so po vsej Evropi omejevali svoboščine ljudi, kršili njihove pravice in milijoni običajnih državljanov so bili žrtve njihovih ideologij. Po podpisu je bilo pod totalitarnimi režimi izgnanih, mučenih in usmrčenih več deset milijonov ljudi. Čeprav je konec druge svetovne vojne pomenil poraz nacističnega režima, so številni Evropejci še desetletja trpeli pod totalitarnimi režimi.

Naša dolžnost je, da se spominjamo imen milijonov preganjanih oseb in ohranimo spomin nanje. Zlasti ker danes, 79 let pozneje, naše skupne vrednote, kot so človekovo dostojanstvo, temeljne pravice, pravna država in demokracija, spet spodkopava ekstremistična, nacionalistična in razdvajalna retorika. Če spomin na pretekle zločine ohranimo in ga prenesemo na naslednjo generacijo Evropejcev, bomo mogoče lahko preprečili, da bi se ponovili, zato opozarjamo na pomen zaščite človekovih pravic vsakega Evropejca.Še naprej moramo pripovedovati o teh preteklih dogodkih, zato da v prihodnosti ne bomo naredili istih napak,” sta v skupni izjavi povedala  prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in komisarka Věra Jourova.

Translate »