Pred dnevi, 20. junija smo obeležili svetovni dan beguncev, ki je dan praznovanja in počastitve beguncev z vsega sveta. V Evropi je stiska beguncev v ospredju še posebej zadnjih nekaj mesecev, saj je bilo od začetka vojne v Ukrajini, od februarja 2022 približno 6,9 milijona ljudi prisiljenih zapustiti Ukrajino in poiskati zatočišče v drugih državah. Zavedati pa se moramo, da je begunsko vprašanje potrebno videti v širši luči oz ga ne smemo omejevati zgolj na aktualni problem v Ukrajini: prejšnji mesec je število beguncev po vsem svetu doseglo rekordnih 100 milijonov, tudi zaradi konfliktov v Etiopiji, Burkinia Faso, Mjanmaru, Nigeriji, Afganistanu in Demokratični republiki Kongo. Rdeči križ Slovenije nudi podporo prebeglim osebam v nastanitvenih centrih Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov in v okviru 56 območnih združenj RKS po Sloveniji. Po do zdaj zbranih podatkih so območna druženja RKS do konca maja 2022 pomagala več kot 2900 osebam.

Slovenska Karitas: Vsako leto v Sloveniji na Karitas prejme pomoč preko 5.000 migrantov. Velika večina sicer prihaja iz zahodnega Balkana zaradi ekonomskih razlogov, vendar je med njimi tudi veliko begunce iz različnih delov sveta, ki so zaradi skrajnih razmer morali zapustiti domove. Letos se jim pridružuje več kot 5.000 beguncev iz Ukrajine. Preko 2.400 jih trenutno prejema pomoč tudi na Karitas, saj se za večino iz različnih razlogov še niso zaključili postopki za pridobitev državne denarne pomoči.

Adra Slovenija: Delavnice psiho-socialne podpore za družine, predvsem ženske in otroke so v času kriz izjemnega pomena. Iz tega razloga redno na tedenski bazi organiziramo različne delavnice za priseljene osebe in tiste v tranzitu, v sodelovanju z Uradom za migracije.

Slovenska fundacija za Unicef: V letu 2021, drugem polnem letu pandemije, si je UNICEF neutrudno prizadeval za zaščito otrokovih pravic, navkljub vse bolj očitnim učinkom pandemije, oboroženim spopadom, posledicam podnebnih sprememb in drugim grožnjam za otroke.

Slovenska Filantropija: Slovenska filantropija med 20. – 23. junijem organizira že 13. FESTIVAL MIGRANTSKEGA FILMA (FMF). V Ljubljano in 10 drugih mest po Sloveniji ponovno prihajajo projekcije in spremljevalni dogodki, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev.

Ter številne druge nevladne organizacije članice platforme SLOGA, ki delujejo na področju podpore beguncem tako v Sloveniji, kot tudi nekaterih drugih partnerskih državah.

Pripravil: MH

Translate »