Podnebne spremembe imajo vedno bolj resne posledice. Vendar vedno več ljudi razume, da je proti podnebnim spremembam potrebno ukrepati takoj.

V zadnjih dveh letih je bilo podnebje tema, ki se je še posebej dotaknila mladih. V letu 2019 je več sto tisoč mladih po celem svetu zavzelo ulice in od politikov zahtevalo konkretne ukrepe. Ekstremni vročinski valovi, gozdni požari v Avstraliji, Združenih državah Amerike ter na Švedskem so nam dali vedeti, da se dogaja nekaj neobičajnega.

 

Volivci so izbrali podnebje

Politiki, korporacije in podjetja so potrebovali veliko časa, da so prepoznali podnebne spremembe kot resničen problem, vendar se to na srečo počasi spreminja. Raziskave predvolilnih kampanj v številnih državah so pokazale, da je bilo podnebje osrednja tema mnogih političnih kampanj, tudi kampanje za volitve v Evropski parlament. Velika globalna podjetja se zanimajo za prebujajoči se trg za trajnostne rešitve in številna podjetja je začelo skrbeti kako bosta dviganje temperature ter pomanjkanje vode vplivala na njihov dobiček.


Sonce in veter pridobivata na veljavi

V zadnjih letih je bilo postavljenih na tisoče sončnih celic in vetrnih turbin, tudi v ZDA ter na Kitajskem, električni avtomobili pa imajo vedno večjo veljavo. Čeprav zelena tehnologija pomaga pri blaženju podnebnih sprememb, so najpogostejši viri energije na svetu še vedno nafta, premog in plin.

Novo poročilo Medvladnega podnebnega foruma Združenih narodov je pokazalo, da obstaja upanje. V teoriji imamo še vedno možnosti, da se izognemo najhujšim posledicam segrevanja podnebja. Toda to bo zahtevalo bistveno preoblikovanje družbe. To bo od podnebno zavednih protestnikov in protestnic ter političark in politikov terjalo, da svoje besede podkrepijo z veliko več ukrepi, kot do sedaj.

Thomas Gringer Jakobson

Foto: Mladi za podnebno pravičnost

Še več novic je na voljo na spletni strani www.sloga-platform.org/ Najboljse-novice-iz-sveta-2019

NAJBOLJSE NOVICE IZ SVETA Podnebne spremembe 2019 -casopisna postavitev


Najboljše novice iz sveta in aktivnosti v sklopu Slovenskih razvojnih dni 2019 so del projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

WBN TLG SLOGA MRS TGU logo skupen

Translate »