Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Podnebne spremembe imajo vedno bolj resne posledice. Vendar vedno več ljudi razume, da je proti podnebnim spremembam potrebno ukrepati takoj.

V zadnjih dveh letih je bilo podnebje tema, ki se je še posebej dotaknila mladih. V letu 2019 je več sto tisoč mladih po celem svetu zavzelo ulice in od politikov zahtevalo konkretne ukrepe. Ekstremni vročinski valovi, gozdni požari v Avstraliji, Združenih državah Amerike ter na Švedskem so nam dali vedeti, da se dogaja nekaj neobičajnega.

 

Volivci so izbrali podnebje

Politiki, korporacije in podjetja so potrebovali veliko časa, da so prepoznali podnebne spremembe kot resničen problem, vendar se to na srečo počasi spreminja. Raziskave predvolilnih kampanj v številnih državah so pokazale, da je bilo podnebje osrednja tema mnogih političnih kampanj, tudi kampanje za volitve v Evropski parlament. Velika globalna podjetja se zanimajo za prebujajoči se trg za trajnostne rešitve in številna podjetja je začelo skrbeti kako bosta dviganje temperature ter pomanjkanje vode vplivala na njihov dobiček.


Sonce in veter pridobivata na veljavi

V zadnjih letih je bilo postavljenih na tisoče sončnih celic in vetrnih turbin, tudi v ZDA ter na Kitajskem, električni avtomobili pa imajo vedno večjo veljavo. Čeprav zelena tehnologija pomaga pri blaženju podnebnih sprememb, so najpogostejši viri energije na svetu še vedno nafta, premog in plin.

Novo poročilo Medvladnega podnebnega foruma Združenih narodov je pokazalo, da obstaja upanje. V teoriji imamo še vedno možnosti, da se izognemo najhujšim posledicam segrevanja podnebja. Toda to bo zahtevalo bistveno preoblikovanje družbe. To bo od podnebno zavednih protestnikov in protestnic ter političark in politikov terjalo, da svoje besede podkrepijo z veliko več ukrepi, kot do sedaj.

Thomas Gringer Jakobson

Foto: Mladi za podnebno pravičnost

Še več novic je na voljo na spletni strani www.sloga-platform.org/ Najboljse-novice-iz-sveta-2019

NAJBOLJSE NOVICE IZ SVETA Podnebne spremembe 2019 -casopisna postavitev


Najboljše novice iz sveta in aktivnosti v sklopu Slovenskih razvojnih dni 2019 so del projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

WBN TLG SLOGA MRS TGU logo skupen

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Sodeluj v ClimateADAPT

Sodeluj v ClimateADAPT

ClimateADAPT je evropski portal, ki združuje informacije s področja prilagajanja podnebnim spremembam. Evropska komisija je v svoji novi Strategiji EU za prilagajanje podnebnim spremembam, potrjeni 25. februarja, napovedala nadaljnji razvoj portala in storitev, ki jih...

read more
Usoda vode je v naših rokah

Usoda vode je v naših rokah

Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma...

read more