Evropsko gibanje Tilt vas vabi k podpisu peticije, s katero boste zahtevali od trgovskih verig po Evropi, da rečejo stop nepotrebni plastiki. Gibanje s peticijo poziva trgovske verige, da si skupaj z njimi prizadevajo proti plastiki za enkratno uporabo z zmanjšanjem količine plastične embalaže, ki se uporablja v trgovinah in pri prevozu blaga.

Pozivajo jih, da stopijo v stik s svojimi dobavitelji in od njih zahtevajo, da zmanjšajo nepotrebno embalažo in ponudijo svojim strankam alternativo vedno, ko je to mogoče. Prav tako trgovske verige pozivajo, da pritisnejo na nosilce odločanja v svojih državah in v Bruslju, da sprejmejo ukrepe za zmanjšanje proizvodnje nepotrebne plastike.

Vsa ta nepotrebna plastiko, se, ko jo zavržemo, kopiči v oceanih in ogroža življenje v morjih. Vsako leto proizvedemo več kot 300 milijonov ton plastike, od tega je kar 8 milijonov ton pristane v naših oceanih. Predvideva se, da bo do leta 2050 v morju več plastike kot rib. In plastika je narejena iz fosilnih goriv. Zato znatno prispeva k podnebnim spremembam in škodi našemu planetu in živalskemu svetu.

Ukrepi za zmanjševanje uporabe plastike so zapisani tudi v ciljih trajnostnega razvoja, natančneje v cilju za odgovorno porabo in proizvodnjo (cilj 12) ter varovanje življenja v morjih (cilj 14). Podrobneje o globalnih ciljih, ki jih bomo uresničili do leta 2030, na tematski strani platforme SLOGA www.globalni-cilji.si.

Peticija

Translate »