Stekla pomoč organizacij HOC za Nepal

SPOROČILO ZA JAVNOST, Ljubljana, 27. april 2015 – V soboto je Nepal stresel močan potres z magnitudo 7,9 po Rihterjevi lestvici, kateremu so sledili še števili popotresni sunki. Po sedaj znanih podatkih je umrlo skoraj 3800 ljudi. Reševalci se bojijo, da bo žrtev še več. Slovenske nevladne organizacije, združene v Humanitarnem odzivnem centru – HOC, so že pričele z zbiranjem pomoči za prizadeta območja.

Slovenske humanitarne organizacije, ki delujejo na področju mednarodne humanitarne pomoči, so združene v Humanitarni odzivni center – HOC. Ta je že v nedeljo začel z zbiranjem informacij o razmerah in aktivnostih posameznih članic. Glede na praznični konec tedna, jutri pričakujemo odziv še nekaterih organizacij članic.
Humanitarno društvo Hrana za življenje je že pozvalo k pomoči. V Nepalu, kjer tudi deluje mreža Food for life, so že začeli z razdeljevanjem pomoči. Glede na razmere, pa pozivajo vse organizacije in posameznike, da pomagajo po svojih močeh, saj so razmere kritične. Več informacij, kako pomagati, je na njihovi spletni strani www.ffl.si.
Na območju so tudi iz organizacije mreže Caritas. Slovenska karitas je za prvo pomoč prizadetim ljudem ob potresu v Nepalu namenila 5.000 EUR in začenja z zbiranjem pomoči za prizadete. S pošiljanjem SMS sporočila pa lahko posamezniki prispevajo 5 EUR tako, da pošljejo KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Debitela, Izimobila in T-2.

Svoj prispevek lahko posamezniki nakažejo na poseben račun:
Slovenska karitas
Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 880
Namen: Potres Nepal
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X
Humanitarno društvo ADRA Slovenija preko mednarodne mreže, katere del je, že deluje na terenu. Na prizadeto območje že pošilja finančno pomoč, pa tudi potrebne človeške vire. Na območje se odpravlja posebna mednarodna ekipa Adrinih strokovnjakov za prvi odziv ob nesrečah (emergency response team), ki bo na območju vsaj osem tednov. Med usposobljenimi, ki so prestali intenzivno izobraževanje in usposabljanje na terenu, je tudi Maja Ahac, predsednica ADRA Slovenija, ki za sedaj ostaja v pripravljenosti. ADRA Slovenija je že odprla poseben transakcijski račun. Ob izraženih potrebah s terena bodo sredstva zbrana na tem računu, namenjena nakupu higienskih pripomočkov, zdravil, odej, veder za vodo, čistil, orodja za reševanje in podobnega na prizadetem območju.

Sredstva lahko nakažete na:
Humanitarno društvo ADRA Slovenija
Njegoševa 15, 1000 Ljubljana
Št. transakcijskega računa: SI 56 6100 0000 7360 804
Koda namena: CHAR
Namen plačila: NEPAL
BIC banke prejemnika: HDELSI22
Sklic: ni reference

Tla so se v soboto opoldne po krajevnem času stresla z magnitudo 7,9, najbolj v osrednjem Nepalu, na pol poti med glavnim mestom Katmandujem in Pokaro. Milijoni prebivalcev 28-milijonske države so noč preživeli na prostem. Največ smrti je potres zahteval v Nepalu, o smrtnih žrtvah pa poročajo tudi iz Indije, Kitajske in Bangladeša.
Potres je povzročil ogromno materialno škodo, izpad električne energije, oslabljene so telekomunikacijske zveze, številna območja so nedostopna. Poleg popotresnih sunkov območju pretijo tudi plazovi.

Za več informacij se obrnite na Patricijo Virtič ( patricija.virtic@sloga-platform.org).