Na pobudo platforme SLOGA se je posebna odposlanka za podnebno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve mag. Eva Tomič 22. novembra 2023 srečala z mlado aktivistko za podnebno, rasno in spolno pravičnost Isvilaine da Silva Conceição, ki je bila tudi del delegacije mladih na COP27 v imenu konzorcija #ClimateOfChange (www.climateofchange.info).

Na začetku je izpostavila, da je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov letos poleti skoraj univerzalno potrdila novo pravico do čistega, zdravega in trajnostnega okolja – na pobudo Slovenije in še štirih članic ZN. Na COP27, katerega se je udeležila, si je Slovenija prizadevali to vsebino smiselno vključiti v delo podnebne konference. Za Slovenijo je pomembna tudi podnebna varnost v luči izgradnje miru.

Veleposlanica Tomičeva in ambasadorka mladih Isvilaine da Silva sta si izmenjali izkušnje sodelovanja na srečanju pogodbenic v Sharm el Sheiku, kjer sta nastopili v različnih vlogah. Veleposlanica Tomičeva je poudarila pomen vključevanja mladih v procese odločanja.

Sicer je pa pozicija posebne odposlanke za podnebno diplomacijo novost in v prvi vrsti izkazuje potrebo po okrepitvi razprave in odločanja z upoštevanjem učinkov podnebne krize. “Zavzemala se bom za podnebno varnost in zeleno ukrepanje. Podnebni zlom lahko s skupnimi močmi še vedno preobrnemo v zeleno in trajnostno sožitje ter dobrobit vseh,” je povedala veleposlanica Eva Tomič, posebna odposlanka Ministrstva za zunanje zadeve RS za podnebno diplomacijo v posebnem video nagovoru slovenske javnosti. (Vir)

Pripravil: AK


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »