Sporočilo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

DUNAJ, 27. januar (Informacijska služba ZN) – Med drugo svetovno vojno je bilo sistematično pobitih šest milijonov Judov. Nacisti so pobijali tudi Rome in Sinte, politične zapornike, homoseksualce, osebe s posebnimi potrebami, Jehovove priče in sovjetske vojne ujetnike.

Holokavst je bil zločin izjemnih razsežnosti. Nihče ne more zanikati, da se to ni zgodilo. S spominom na žrtve holokavsta ter spoštovanjem poguma preživelih in vseh tistih, ki so jim pomagali in jih osvobodili, vsako leto obnovimo našo odločenost, da preprečujemo takšne grozote in zavračamo sovražno miselnost, ki kaj takšnega lahko povzroči.

Organizacija združenih narodov je bila ustanovljena iz sence holokavsta in krutosti druge svetovne vojne. Z ustanovitvijo smo ponovno potrdili našo vero v dostojanstvo in vrednost vsakega človeka ter varstvo pravic vseh, da živimo v enakosti in brez diskriminacije.

Ta načela so ključnega pomena še danes. Ljudje po vsem svetu, vključno z milijoni ljudi, ki bežijo pred vojnami, preganjanjem in pomanjkanjem, so še vedno žrtve diskriminacije in nasilja. Naša dolžnost je, da se spomnimo preteklosti in pomagamo tistim, ki nas potrebujejo danes.

Že več kot desetletje Posebni program Združenih narodov za osveščanje o holokavstu mlade izobražuje o holokavstu. Pri tem sodelujejo številni partnerji, vključno s preživelimi holokavsta.

Spomin na holokavst je močan opomin, kaj se lahko zgodi, ko zanikamo našo skupno človečnost. Na letošnji dan spomina na žrtve holokavsta pozivam vse, da se odpovejo politični in verski ideologiji, ki nekatere ljudi postavlja pred druge. Uprimo se antisemitizmu in napadom na verske, etnične ali druge skupine. Ustvarjajmo svet, v katerem se spoštuje dostojanstvo ter časti raznolikost in trajen mir.

Vir: Informacijska služba ZN na Dunaju