Inštitut Ekvilib je pripravil seznam spletnih orodij, ki jih društva lahko kljub epidemiji uporabijo za izvedbo zbora članov na daljavo. Konec marca je namreč rok za oddajo letnih poročil društev, ki jih morajo sprejeti zbori članov. Orodja pa so primerna tudi za druge organizacije in podjetja.

Elektronska pošta

Najbolj priročno orodje za izvedbo seje zbora članov na daljavo je elektronska pošta, še toliko bolj velja to v primeru večjih društev, ki imajo urejen kontaktni seznam svojih članov. CNVOS je pripravil navodila (priporočljive korake), kako izvesti zbor članov s sejo na daljavo v primeru, ko društvo takšne možnosti nima izrecno določene v statutu. Navodila vključujejo tudi informacije, kako pri posameznih korakih izvedbe zbora članov društva uporabiti e-pošto.

Video konference

Video konference so namenjene video in zvočni komunikaciji na daljavo med večjim številom sodelujočih. Različni programi omogočajo brezplačne video konference, ki pa so večinoma omejeni s številom sodelujočih, kakovost pa je odvisna tudi od hitrosti internetne povezave sodelujočih v video konferenci. Nekaj brezplačnih programov, ki omogočajo video konference:

  • Cisco Webex (namizna aplikacija, uporabniški račun, do 100 sodelujočih)
  • Zoom (namizna aplikacija, uporabniški račun, do 100 sodelujočih, omejitev 40 minut)
  • Skype (namizna aplikacija, uporabniški račun, do 50 sodelujočih)
  • Jitsi Meet (odprto kodna spletna aplikacija, brez registracije, do 20 sodelujočih)
  • Google Hangouts (spletna aplikacija, uporabniški račun, do 20 sodelujočih). V času epidemije, natančneje do 1. julija omogočajo storitev Google Hangouts Premium brezplačno.

Družbeno omrežje Facebook

Facebook je primerno orodje za društva, ki imajo svoj profil na družbenem omrežju in preko njega povezujejo svoje članstvo. Člani društva lahko odprejo zaprto skupino na Facebook-u, ki je namenjena izvedbi občnega zbora.

Storitve klepeta

Storitve klepeta omogočajo brezplačno pošiljanje sporočil, slik in klicanje prek interneta. Tovrstna komunikacija je primerna za manjša društva, ki že uporabljajo skupinske klepete.

Prepletanje uporabe spletnih orodij

V praksi lahko društvo uporabi različna spletna orodja za izvedbo zbora članov na daljavo, ki najbolj ustrezajo načinu dela in strukturi članstva v društvu. Pri izvedbi postopka zbora članov in potrjevanja letnega poročila je pomembno, da društva upoštevajo prej omenjene priporočene korake CNVOS.

Translate »