Ljubljana je s preteklim mesecem uvedla možnost souporabe avtomobilov (ang. car sharing). Ta vam omogoča najem in uporabo avtomobila po potrebi, uporabniki pa bodo lahko vozila rezervirali in plačali preko spletne aplikacije. Na ljubljanskih cestah bo v tem letu 50 električnih vozil modre barve, modelov BMW i3, Smart ED in Renault ZOE. Na MOL ocenjujejo, da bo nova priložnost prestolnico postopoma do leta 2018 razbremenila za 500 do 1000 vozil.

Sprva bo na voljo 50 električnih avtomobilov, občina jih bo kasneje dodala toliko, kolikor jih bo potrebnih. Njena želja je namreč poskrbeti za zrak v Ljubljani, z novim sistemom pa je Ljubljana po besedah njenega župana storila nov korak naprej pri reševanju planeta. Z vsakim kilometrom, ki ga bodo uporabniki prevozili s temi vozili, bodo namreč lahko prihranili do 100.000 gramov ogljikovega dioksida. Prednost car sharinga na občini vidijo tudi v tem, da so v storitev že vključeni registracija, zavarovanje, gorivo, vzdrževanje in vinjeta. Odpadejo skrbi za točenje goriva, menjava pnevmatik, servisno vzdrževanje, popravila in podobno.

Po Ljubljani je postavljeno več polnilnih postaj, na katerih bo mogoč prevzem ali vrnitev avtomobila. Največ postajališč bo sprva pred ljubljanskim BTC-jem, prav tako bo ena izmed postaj v ljubljanskem tehnološkem parku. Uporabnik bo lahko s svojim pametnim telefonom, na katerem bo imel naloženo aplikacijo, na zemljevidu poiskal lokacijo s prostimi avtomobili, ga rezerviral na daljavo in ga nato na postajališču tudi prevzel, odklenil in odpeljal. Plačilo bo negotovinsko, cena pa upošteva čas najema in prevoženo razdaljo. Minimalna cena najema bo od tri do pet evrov, odvisno od tipa vozila.

Tovrstne pobude so opredeljene tudi v ciljih trajnostnega razvoja, ki so bili sprejeti spetembra 2015 na Vrhu OZN. Države so se v 11 cilju zavezale, da bodo poskrbele za odprta, varna, vzdržljiva in trajnostna mesta in naselja. Do leta 2030 bodo zmanjšale škodljive okoljske vplive mest na osebo, s posebnim poudarkom na kakovosti zraka in omogočile uporabo varnega, cenovno sprejemljivega, dostopnega ter trajnostnega prevoza. Do leta 2020 so si zadale cilj občutno povečati število mest in naselij, ki sprejemajo in izvajajo celostne politike in načrte za vključevanje, učinkovito rabo virov, blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje.

Translate »