Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je v okviru Strateškega foruma Bled in v sodelovanju z nacionalnimi ter mednarodnimi partnerji organiziralo 6. mednarodno konferenco Dan Afrike, ki je potekala 18. in 19. maja 2017 v Kongresnem centru Brdo. S konferenco, ki je prvič potekala leta 2012, so organizatorji že tradicionalno obeležili obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti/Afriške unije. Konferenca je bila posvečena obravnavi izzivom in priložnostim na afriškem kontinentu ter poglobitvi dvodstranskih odnosov med afriškimi državami in Slovenijo.

Uvodnemu nagovoru zunanjega ministra Karla Erjavca in stalnega predstavnik Afriške unije pri Evropski uniji in AKP Ajaya K. Bramdea so sledili vsebinski paneli. Na treh panelih z naslovi “Mladi in ustvarjanje delovnih mest”, “Gospodarsko in kulturno povezovanje afriških držav” in “EU – Afrika: skupni izzivi in skupna vizija” so panelisti skušali najti odgovore na nekatere ključne izzive s katerimi se soočata tako Afrika kot Evropa.Udeležence je ob zaključku prvega dne konference nagovoril predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez, ki je izrazil zadovoljstvo, da je konferenca Dan Afrike v nekaj letih postala tradicionalen dogodek, kjer se srečujejo slovenski, afriški in evropski partnerji ter vsem udeležencem zaželel nadaljevanje plodovitih razprav, ki bodo prinesla nova partnerstva in nove ideje za poglobitev sodelovanja.

Drugi dan konference je bil namenjen gospodarskemu sodelovanju Slovenije z afriškimi državami. Osrednja govorca sta bila minister za nacionalni razvoj Zambije Lucky Mulusa in predsednik nacionalne obrtne zbornice Slonokoščene obale Bamba Kassoum. Uvodni nagovor je podal generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo na zunanjem ministrstvu Slovenije dr. Robert Kokalj. V drugem delu so se prisotnim predstavila slovenska podjetja ter institucije, katerih storitve naslavljajo potrebe afriških držav.

Podrobnejše poročilo prvega dne konference

Podrobnejše poročilo drugega dne konference

Translate »