Maja letos so družine iz Portugalske, Nemčije, Francije, Italije, Romunije, Kenije in Fidžija ter švedska laponska mladinska organizacija zaradi nezadostnosti podnebnih ciljev do leta 2030 proti Evropskemu parlamentu in Svetu vložile tožbo. V tožbi trdijo, da so jim zaradi nezadostnih podnebnih ciljev kratene človekove pravice. Sodišče Evropske unije je tožbo sprejelo in jo  objavilo v Uradnem listu Evropske unije. To je pomemben prvi korak v primeru te tožbe, ki je znana tudi kot People’s Climate Case. Evropski parlament in Svet imata dva meseca časa za odziv na tožbo.

Novica sovpada s časom, ko večina Evropejcev še vedno trpi zaradi vročinskih valov, suše in gozdnih požarov. Prav takšni ekstremni vremenski dogodki, ki jih znanstveniki povezujejo s podnebnimi spremembami, neposredno vplivajo tudi na tožnike v podnebni tožbi.

“Si lahko predstavljate, kako se človek počuti, ko gleda skozi okno in vidi posledice podnebnih sprememb? Suše in požari, ki smo jim priča v zadnjih mesecih, so le del posledic, s katerimi se soočamo rejci severnih jelenov. To, da je sodišče sprejelo naš primer, mi daje nekaj upanja. Ukrepati moramo zdaj,” je izjavila Sanna Vannar, predsednica švedske laponske mladinske organizacije Sáminuorra.

Armando Carvalho, portugalski tožnik, ki je v gozdnih požarih leta 2017 izgubil svojo plantažo je povedal: “Gozdni požari so leta 2017 uničili mojo lastnino. Letos se po Evropi ponovno bojujemo z vročinskimi valovi in požari. Od začetka tega poletja je, zaradi vse hujših posledic podnebnih sprememb, svoja življenja in domove izgubilo še veliko drugih ljudi. O tem ne moremo več molčati. Ta podnebna tožba se nanaša na našo skupno prihodnost in veseli nas, da smo korak bliže temu, da nam sodišče prisluhne.”

Družine na sodišču zastopajo okoljska pravnica Roda Verheyen, prof. Gerd Winter in Hugo Leith. Roda Verheyen, pravna zastopnica družin je povedala: “V tej tožbi gre za zaščito ljudi, njihovih življenj in temeljnih pravic pred vse hujšimi posledicami podnebnih sprememb. Gre za prvi takšen primer na evropski ravni in prepričana sem, da imamo vse potrebne dokaze za nadaljevanje, tako dokaze o vplivih podnebnih sprememb na tožnike kot o potencialu EU, da naredi več.”

Podnebno tožbo družin podpira široka paleta nevladnih organizacij, znanstvenikov in državljanov, ki verjamejo, da EU lahko in mora zvišati svoje podnebne cilje. Wendel Trio, direktor Climate Action Network (CAN) Europe pravi: “ Trenutni 2030 podnebni cilji EU so prenizki, da bi zaščitili ljudi in njihove temeljne pravice. Verjamemo, da bo ta tožba dokazala, da moramo podnebne cilje bistveno povišati, če želimo varno prihodnost za vse nas.”

Translate »