Na Stalnem predstavništvu Slovenije pri EU v Bruslju je v organizaciji ministrstva za zunanje zadeve potekala okrogla miza na temo prihodnosti Evropske unije “Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti – pogled iz Bruslja”, na kateri so sodelovali vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič, direktor na Direktoratu za regije znotraj Generalnega sekretariata Evropskega parlamenta Ciril Štokelj, namestnica generalnega direktorja Generalnega direktorata EK za mednarodno sodelovanje in razvoj Marjeta Jager, dopisnik časopisa Delo iz Bruslja Peter Žerjavič. Razpravo je moderiral strokovnjak za mednarodne odnose Boštjan Udovič. 


Uvodoma je udeležence okrogle mize nagovoril minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je spomnil, da so bile vse dosedanje razprave v ciklu okroglih miz “Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti” koristne pri oblikovanju pogledov Slovenije na prihodnost EU. Poudaril je, da smo v razpravah zasledili jasno sporočilo, da je Evropska unija pomembno prispevala k razvoju Slovenije in da podpora Evropski uniji v Sloveniji ostaja.

Po njegovem mnenju je danes nevarnost za EU naraščanje političnega populizma, ki je prisoten v Evropi. “Dosežki EU so konkretni in oprijemljivi, vendar so na žalost postali samoumevni,” je povedal minister Erjavec in dodal, da mora biti naša prva naloga ponovno utrditi zaupanje v temeljne pridobitve Unije – to so Schengen, štiri svoboščine, evro. Glede Bele knjige, ki jo je nedavno predstavil predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, je minister povedal, da si želi le enega scenarija in sicer, »da bi bila Evropa močna, povezana in kos vsem izzivom«.

Udeleženci razprave so se sicer strinjali, da je omenjena Bela knjiga dobra podlaga za nadaljnje razprave in načrte o prihodnosti EU. Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič je poudaril, da Evropska komisija pozdravlja razprave in pogovore o prihodnosti EU, ki jih organizira ministrstvo.