»Slovenija kot predsedujoča Svetu EU še posebej podpira prizadevanja za močnejše partnerstvo med EU in AU, ki bo temeljilo na vsakodnevnemu sodelovanju in dolgoročni skupni viziji,« je na ministrskem zasedanja med EU in Afriško unijo (AU) v Kigaliju v nagovoru poudaril slovenski zunanji minister dr. Anže Logar, je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Minister dr. Logar je v nagovoru pozval h krepitvi sodelovanja med Afriško unijo in Evropsko unijo na področju multilateralizma, digitalnega prehoda in trajnostnega upravljanja z vodo. Ministri so se v razpravi osredotočili na določitev najpomembnejših skupnih prednostnih nalog, izzivov in priložnosti za sodelovanje med unijama, zlasti pri naložbah v digitalni in zeleni prehod, ljudi, svetovni mir, varnost in upravljanje ter pri okrevanju po covidu-19. Na zasedanju je bila sprejeta skupna izjava.

Po ministrskem srečanju so izdali skupno izjavo za medije.

Minister dr. Logar se je zavzel za ambiciozno vizijo partnerstva med EU in Afriko. Predlagal je vzpostavitev rednega in strukturiranega dialoga o multilateralnih zadevah med unijama. Sodelovanje na področju digitalnega prehoda mora vključevati tako krepitev odpornosti na negativne posledice digitalizacije kot spoštovanje človekovih pravic. Izpostavil je prizadevanja slovenskega predsedstva Sveta EU za oblikovanje celovitega pristopa do vode v zunanjem delovanju Unije. Slovenija z darovanjem cepiv, medicinske opreme in finančnih sredstev pomaga blažiti posledice covida-19 v Afriki in se uvršča v sam vrh držav donatoric glede na število prebivalcev.

Pred zasedanjem v Kigaliju je Platforma SLOGA naslovila na ministra Logarja pismo.

 

Translate »