Pred letom dni je Slovenija v okviru evropskega premestitvenega načrta iz Grčije sprejela prvo skupino prosilcev za azil. Do danes jih je bilo v Slovenijo iz Italije in Grčije premeščenih 172. Gre predvsem za državljane Eritreje, Sirije in Iraka. Slovenija mora v okviru kvot iz Italije in Grčije do septembra letos sprejeti še približno 400 prosilcev za azil.

Status begunca je naša država do zdaj priznala 125 ljudem. Tisti, ki so pri nas leto dni, že poznajo nekaj osnov slovenskega jezika, a jih čaka še veliko zahtevnih izzivov, na primer vključevanje v družbo ter iskanje primerne nastanitve in zaposlitve.

Beguncem, ki jih je Slovenija sprejela v okviru kvot, pri vključevanju v družbo pomagajo nevladne organizacije. Večina na začetku poleg psihosocialne podpore potrebuje predvsem pomoč pri urejanju dokumentov in socialnih transferjev.

Za sprejemanje in integracijo bo od prvega junija naprej pristojen urad za oskrbo in integracijo migrantov. Vršilka dolžnosti direktorice Mojca Špec Potočar napoveduje, da bodo medresorsko nadaljevali vse začrtane dejavnosti.

Podrobnejša statistika

Translate »