SLOGA vključena v priprave na Svetovni humanitarni vrh

Ministrstvo za zunanje zadeve je v četrtek, 26. 3. 2015, organiziralo srečanje z nevladnimi organizacijami, aktivnimi na področju mednarodne humanitarne pomoči. Namen srečanja je bil vključevanje nevladnih organizacij v proces priprav na Svetovni humanitarni vrh, ki bo potekal naslednje leto v Istanbulu. Srečanja se je udeležila tudi predstavnica platforme SLOGA, odgovorna za humanitarno področje.

Srečanje z nevladnimi organizacijami je vodil generalni direktor za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč veleposlanik Mitja Štrukelj. Humanitarna pomoč predstavlja odraz solidarnosti Republike Slovenije s prizadetimi v naravnih in drugih nesrečah, zato je še posebej pomembno, da je nudena na učinkovit način.

Sodelujočim je bil predstavljen dosedanji postopek priprav na vrh, hkrati pa so bili pozvani k aktivnemu sodelovanju pri dogodkih, ki bodo potekali do maja prihodnje leto. Dr. Eva Nastav se je že udeležila nekaterih aktivnostih, med drugim regionalnega posvetovanja za Evropo, ki je bilo v Budimpešti. V drugi polovici leta so načrtovana tematska posvetovanja v Berlinu in globalna posvetovanja v Ženevi.

Svetovni humanitarni vrh bo potekal med 23. in 27. majem 2016 v Istanbulu v Turčiji. Združil bo združil predstavnike vlad, mednarodnih organizacij, nevladnih organizacij in druge strokovnjake, ki bodo naslovili vprašanje hitrega in učinkovitejšega naslavljanja potreb ljudi, prizadetih v humanitarnih krizah. Naslovil bo štiri osrednje teme, in sicer: učinkovitost humanitarne pomoči, zmanjšanje ranljivosti in tveganja nesreč, vključevanje inovacij in naslavljanje potreb ljudi v času oboroženih spopadov. 

Srečanja so se udeležile še predstavnice Rdečega križa, Humanitarnega društva ADRA Slovenija, Slovenske karitas in IRD Global Zavoda.

Za več informacij o svetovnem humanitarnem vrhu se obrnite na Patricijo Virtič (patricija.virtic@sloga.platform.org).