Vodja zagovorništva platforme SLOGA je sodeloval na okrogli mizi “Vzpostavljanje partnerstev med Srednje in Vzhodnoevropskimi državami z Afriškim kontinentom”, ki je potekala 24. maja v Berlinu.
Nove države članice EU (EU 13) postajajo vse bolj prisotne in vidne pri vzpostavljanju in krepitvi političnih in gospodarskih odnosov z državami afriškega kontinenta.

Dogodek je bil tudi priložnost za izmenjavo stališč pri oblikovanju priporočil za prihajajoči vrh EU-Afrika, ki bo potekal 27. – 29. novembra 2017 v Abidjanu v Slonokoščeni obali.

Nastopajoči, med katerimi je bila tudi državna sekretarka na MZZ, veleposlanica Sanja Štiglic, kot tudi predstavnik platforme SLOGA Marjan Huč, so poudarili, da nove države članice EU niso več zgolj nemi opazovalec političnih in gospodarskih odnosov z Afriškim kontinentom, kjer se vedno bolj opaža različne interese svetovnih supersil. Prenekatere države si še posebej močno prizadevajo za svoj povratek na afriški kontinent po svetovno-gospodarski krizi leta 2008, pri čemer prednjačijo Češka, Poljska in Madžarska, ki so tudi države z največ odprtimi veleposlaništvi. Vse te države pa se morajo dobro zavedati kaj lahko afriškim državam ponudijo.

Različni predstavniki so tudi poudarili, da je navkljub vedno večjemu vplivu Kitajske in favoriziranju gospodarskega sodelovanja, pomen aktivnega angažmaja civilne družbe izreden. Civilna družba namreč opravlja pomembno vlogo katalizatorja pri t. i. ohranjanju in krepitvi aktivnosti, ki spodbujajo trajnostni razvoj.

Glavne poudarke diskusije bomo podrobneje predstavili na razširjenem sestanku Sloginega delovnega področja za politike, ki bo v torek, 30.5. ob 11.30 na platformi SLOGA, Metelkova 6, Ljubljani.

Translate »