V torek, 16. 5. je v Vodnikovi domačiji potekal posvet Podobe Afrike znotraj razvojnih projektov, ki se je osredotočil na vprašanje, kakšna podoba Afrike se vzpostavlja znotraj razvojnih projektov v različnih organizacijah in kako v javnosti uskladiti različne predstave o Afriki in ne zaiti na področje izključujočih, sterotipnih podob. Med razpravljalci je bil tudi Max Zimani, podpredsednik Sveta platforme SLOGA.

Dogodek se je osredotočil na problematiko predstavljanja afriškega kontinenta v javnosti, ki je precejkrat podvrženo priljubljenosti političnih odločitev, ki jih sprejemajo vlade afriških držav v odnosu do svetovnih super sil. Nekatere vlade so zato že začele s kampanjami, s katerimi želijo vplivati na prenekatere predsodke, ki so se precej globoko zakoreninili v nekaterih državah donatoricah. S slednjim želijo pospešiti tako kulturno, kot tudi izboljšati gospodarsko izmenjavo s t. i. ogromnim tržiščem, ki ne potrebuje miloščine, temveč sodelovanje pod enakimi pogoji.

Posvet je potekal v okviru kulturnega in akademskega programa 6. mednarodne konference Dan Afrike, ki jo je v sodelovanju z inštitutom RI19+ in Vodnikovo domačijo organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

IMG_20170516_131628 IMG_20170516_131604

Translate »