SLOGA na izobraževanju LADDER v Atenah

SLOGA se je udeležila izobraževanja DEAR v okviru projekta LADDER, ki je v Atenah potekalo med 3. in 6. novembrom. Tridnevno usposabljanje je udeležencem omogočilo poglobljen vpogled v koncept globalnega učenja in ozaveščanja javnosti (ang. development education and awareness raising – DEAR) in povezavo z obstoječimi razvojnimi vprašanji ter vse skupaj prepletlo v ustvarjanje DEAR strategije.

Gospod Karvounis iz grškega ministrstva za notranje zadeve in upravno obnovo, g. Duros, član pripravljalnega odbora EZTS Amphictyony in Anne-Laure Joedicke iz Alde so odprli tridnevno usposabljanje na evropski ravni o DEAR projekta LADDER. Na usposabljanju sta bila podrobneje predstavljena agenda projekta in vloga lokalnih oblasti ter civilne družbe kot multiplaktorjev pri globalnem učenju.

Končni cilj izobraževanja je bilo zbrati strokovnjake različnih področij iz partnerskih organizacij in jim zagotoviti osnovne informacije o strategiji DEAR, hkrati pa omogočiti izmenjavo izkušenj in tako v njihovo delo vsejati seme globalnega učenja.

Udeleženci so predstavljali dosežke in izkušnje organizacije iz katere prihajajo, uporabljena pa je bila tudi participativna metodologija, ki je udeležence spodbujala, da delajo v skupinah, kjer so si izmenjali stališča o specifičnih vprašanjih LADDER projekta in možnostih, da v svojih državah razvijejo DEAR aktivnosti.

SLOGA je v triletni projekt, ki ga financira EuropeAid, vključena kot partnerska organizacija. V projektu sodeluje še 25 organizacij in 20 pridruženih organizacij iz 18 držav članic Evropske unije (EU) in 17 držav, ki niso članice EU, ki bodo naslavljale globalno učenje in ozaveščanje kot izziv evropskih držav in sosednjih držav.

Namen projekta Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising Awareness (LADDER) je izboljšanje delovanja lokalnih oblasti na področju politik globalnega učenja in ozaveščanja, s posebnim poudarkom na sosednjih državah EU.

Kot primer dobrega DEAR projekta na EU ravni je bil predstavljen tudi projekt Izzovimo krizo (Challenging the crisis). Projekt so predstavili mladi globalni zagovorniki iz Grčije. V Sloveniji je nosilka projekta SLOGA. Več o projektu Izzovimo krizo preberite na uradni spletni strani projekta.

Več o dogajanju v Atenah lahko preberete na uradni strani projekta LADDER.