Umanotera, članica platforme SLOGA, se je priključila evropski pobudi Pravice za ljudi, predpisi za korporacije – Stop ISDS ter poziva k podpisu peticije.

Mehanizem ISDS, ki je zapisan v številnih sporazumih o prosti trgovini, korporacijam omogoča, da tožijo države na posebnih zasebnih tribunalih. Korporacije so s pomočjo tega mehanizma v preteklosti od držav že prejele več sto milijonov evrov javnega denarja, ki so ga morale te plačati zaradi predpisov in odločitev, ki so jih sprejele, četudi so bile te odločitve v interesu javnosti. Mehanizem ISDS postaja vse bolj priljubljeno orodje korporacij za izsiljevanje držav in preprečevanje sprejemanja pomembnih zakonov, ki varujejo javni interes.

Mehanizem ISDS je grožnja demokratičnemu odločanju, vladavini prava, človekovim pravicam, varovanju okolja in zdravja, javnim storitvam, enakopravnosti spolov, kot tudi delavskim in potrošniškim pravicam.

Od EU in njenih članic zato pričakujejo, da bodo ukinile vse sporazume, ki vsebujejo ta mehanizem in ne bodo podpisovale novih sporazumov z mehanizmom ISDS.

Skupaj lahko zaustavimo mehanizem ISDS, zato na Umanoteri vabijo k podpisu peticije!

Vir: Umanotera

Translate »