Skuhna in Zavod Global sta 2. decembra s spominsko slovesnostjo obeležila dan odprave suženjstva, dan, ko je bila leta 1949 sprejeta Konvencija Združenih narodov za preprečevanje in odpravljanje trgovine z osebami in izkoriščanja prostituiranja. Max Zimani je slovesnost odprl z besedami Fritza Fanona o dehumanizacijskem karakterju kolonializma.

Udeležence in nastopajoče je nagovoril Albin Keuc, direktor platforme SLOGA, ki je izpostavil zakrivajočo naravo sintagme “novodobno oz. sodobno suženjstvo”.

“Dejansko moramo govoriti o trgovini z ljudmi, prisilnem delu, suženjstvu in suženjstvu podobnih praksah, dolžniškem suženjstvu (debt bondage), prisilnih porokah in najhujših oblikah otroškega dela. Temu moramo dodati še spolno trgovino z ljudmi in otroci, gospodinjsko služništvo ter nezakonit nabor in uporabo vojakov otrok,” je poudaril.

Po ugotovitvah Global Slavery Index-a je samo v Sloveniji trenutno približno 5000 oseb, ki bivajo v suženjskih razmerah.

Na slovesnosti so nastopili Issiaka in Mamourou Sanou, tolkalista iz Burkine faso, Ana Nyasha Zimani, Sharon Lence in Tschimy Obenga ter slovensko – afriški pevski zbor SANKOFA.

Translate »