Veronica Kini je v severovzhodni provinci Kameruna pred več kot dvajsetimi leti ustanovila skupino za samopomoč pri skupnem kmetovanju za zniževanje stroškov, Ntankah Village Women Common Initiative Group (NVWCIG) (več na njihovi spletni strani). Z leti so se njihove dejavnosti usmerile tudi v krepitev drugih vzajemnih dejavnosti za čustveno, finančno in fizično podporo ob vseh pomembnih življenjskih dogodkih – rojstvu, poroki, smrti ter opolnomočenje otrok in žensk.

Z Veronico Kini smo se srečali 25. 9. 2019 v Sejalnici platforme SLOGA, da spregovorimo o njenih izkušnjah samoorganiziranja na lokalni in regionalni ravni. Organizacija združuje približno 2000 žensk v šestih regijah severovzhodne province. Poleg podpornih dejavnosti, usposabljanj in mobilne klinike, zagotavljajo tudi določene dejavnosti, s katerimi ustvarjajo prihodke, kot so šivanje in gojenje različnih pridelkov. Vse s ciljem opolnomočenja žensk.
Delujejo v anglofonskem predelu Kameruna, v katerem se je v zadnjih treh letih razvil oboroženi spopad med silami osrednjih, frankofonih oblasti in lokalnimi separatisti (več o tem tukaj). Veliko je beguncev in razseljenih oseb, tudi gospodarsko in vsakdanje življenje je pred velikimi preizkušnjami. Veronica pravi, da se trenutno soočajo z dvema velikima izivoma: kako zagotoviti izobraževanje otrok v angleškem jeziku ter osnovne medicinske in higienske potrebščine (osnovna zdravila – antibiotike, sredstva proti malariji, vložke).
Zainteresirana je za nadaljnje sodelovanje s slovenskimi organizacijami, ki so zainteresirane za razvojno in humanitarno sodelovanje v Kamerunu. Kontakti so na voljo v sekretariatu platforme SLOGA.
veronicakini3
Translate »