S slovensko pomočjo do trajnostnega razvoja v šolah v Bosni in Hercegovini

Ljubljana, november 2015 – Medtem, ko so oči javnosti uprte na situacijo beguncev, je Zavod KROG skupaj z Slovensko vojsko in Mestno občino Ljubljana odposlal za dva kamiona pomoči v šolski opremi in inventarju štirim šolam v Občini Zavidovići v Bosni in Hercegovini, ki so sredi maja 2014 utrpele škodo.

Preteklo leto se je velik del Bosne in Hercegovine soočil s poplavami, ki so premagale rekord v zadnjih 120 letih. Škoda je bila ogromna. Danes se nekdaj poplavljena področja vračajo k normalnim potem življenja. Večina javne infrastrukture je obnovljene za zadovoljivo uporabo. Še vedno pa so manjše šola na obrobjih in v manjših mestih ostale zapostavljene. Letos je Zavod Krog v okviru projekta »Pomoč obnovi poplavljenih javnih institucij v BiH« obnovil štiri osnovne šole v občini Srebrenik in Zavidovići ter Zdravstveni dom Sapna. Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve Slovenije.

Zavod Krog je že v juniju in novembru 2014 s pomočjo slovenskih šol poslal dva kamiona pomoči šolskega inventarja in računalniške opreme v BiH namenjen šolam in vrtcu. Letos so k akciji pristopile šole iz Celja (Srednja ekonomska šola, Gimnazija Celje, I. Osnovna šola Celje, OŠ Prebold, OŠ Ljubečna) in Ljubljane (OŠ Valentin Vodnik, Šolski center PET, OŠ Tone Čufar) ter Združenje Sezam, Never give up in Racio Social.

Slovenske opreme so se razveselili otroci iz II. OŠ Zavidovići, Gimnazije Rizah Odžekić Zavidovići, Srednje mešane šole Zavidovići in OŠ Kovači. Oprema, ki bi se sicer znašla na odpadu ali reciklaži, bo tako še naprej služila svojemu namenu generacijam dijakov ter omogočala boljše pogoje izobraževanja otrok in dela učiteljev.

Zavod KROG izvaja socialne programe, ki prispevajo k izboljšanju življenjskih razmer ljudi ter pripomorejo k boljši vključenosti v družbo in zmanjšanju diskriminacije na Zahodnem Balkanu, Sloveniji, Egiptu, Libanonu, Ugandi, Afganistanu in Jordaniji. Temeljno načelo je s humanostjo izboljšati in pomagati ljudem v stiski.