Predsednik Vladimir Putin je na plenarnem zasedanju rusko-afriškega foruma v Sankt Peterburgu, ki je potekal od 27. do 28. julija, sporočil, da bo Rusija odpustila 23 milijard dolarjev afriškega dolga ter bo prispevala večjo finančno pomoč v podporo razvoju celine, kar naj bi po mnenju novinarja Ogumah Andrew Segun iz The Nation pomenilo pomemben izraz dobre volje in zavezanosti.

Odpust dolga s strani Rusije je ključnega pomena za afriške države iz več razlogov. Prvič, odpravlja breme dolga, ki omejuje gospodarski napredek številnih afriških držav. Z razrešitvijo te finančne omejitve imajo afriške države priložnost, da učinkoviteje razporedijo svoja sredstva za razvojne projekte, infrastrukturo in pobude na področju socialnega varstva. Drugič, večja finančna pomoč, ki jo je obljubila Moskva, kaže na ponovno zavezanost Rusije k podpiranju rasti celine. Ta povečana sredstva se lahko usmerijo v različne sektorje, kot so izobraževanje, zdravstveno varstvo, kmetijstvo in tehnologija, ki so bistveni za spodbujanje trajnostnega razvoja in izboljšanje življenjskega standarda afriških državljanov.

Odnosi med Rusijo in Afriko imajo zgodovinske korenine, Rusija pa je bila partnerica pri različnih razvojnih in diplomatskih prizadevanjih na tej celini. Vendar pa je trenutni izziv, kakšno stališče naj afriške države zavzamejo glede invazije in priključitve delov Ukrajine. Čeprav se Rusija v nekaterih pogledih lahko šteje za prijateljico Afrike, je iz več razlogov ključno, da afriške države še naprej kategorično nasprotujejo invaziji.

Afriške države bodo z obsodbo invazije na Ukrajino okrepile svojo zavezanost načelom ozemeljske celovitosti in mirnega reševanja sporov. Poudarjanje spoštovanja mednarodnega prava postavlja merila za odgovorno ravnanje med državami in spodbuja svetovni red, ki temelji na sodelovanju in medsebojnem spoštovanju.

Stabilnost je bistvenega pomena za napredek in razvoj Afrike. Vdor v Ukrajino je povzročil velike geopolitične napetosti in negotovost po vsem svetu. Z nasprotovanjem invaziji bodo afriške države ponovno pokazale svojo predanost regionalni stabilnosti in preprečevanju konfliktov, ki bi se lahko razširili v druge dele sveta.

Afrika ima svoje edinstvene izzive in prednostne naloge. Odpuščanje dolgov ne sme zaplesti Afrike v nepotrebno podporo Rusiji, zlasti v rusko ukrajinskem konfliktu. Če se afriški narodi distancirajo od geopolitičnih spopadov, kot je ukrajinska kriza, se lahko osredotočijo na reševanje domačih vprašanj in doseganje trajnostnega razvoja, ne da bi se vpletali v zunanje konflikte.

Več na spletni strani The nation.

Translate »