Slovenska karitas sporoča, da so znani rezultati literarnega natečaja »Migracije.Povezanost.Razvoj.«

Slovenska karitas je v sklopu projekta MIND pripravila literarni natečaj za dijakinje in dijake srednjih šol, ki je potekal med marcem in junijem 2020. Pod naslovom »Migracije.Povezanost.Razvoj.« so bili srednješolci in srednješolke spodbujeni/e, da s svojimi literarnimi deli prispevajo k rušenju stereotipov o migracijah ter pripomorejo k povečani ozaveščenosti o povezanosti migracij in globalnega razvoja. Sodelovali/e so lahko z esejem, zgodbo ali pesmijo.

Do zaključka natečaja, 24. junija 2020 so prejeli 38 izdelkov (15 esejev, 22 pesmi in 1 zgodbo) v dveh različnih jezikih (slovenskem in angleškem), sodelovalo je 8 srednjih šol.

Petčlanska strokovna komisija je prispele izdelke ocenila glede na sledeče kriterije: ustreznost, kakovost in kreativnost. Podelila je tri individualne nagrade ter posebno skupinsko nagrado. Poleg zmagovalcev je izbrala še dodatnih 20 literarnih del, ki dodobra predstavijo pogled mladih na migracije. Preberete jih lahko TUKAJ.

Zmagovalka literarnega natečaja je postala Ivana Mušič Lap s pesmijo »The backbone«.

Na drugo mesto se je uvrstil Jaša Krevh s pesmijo »Tujec«.

Tretje mesto je zasedla Helena Potočnik z esejem »Migracije so priložnost za razvoj«.

Skupinsko nagrado za razred je prejel 3. A GSŠRM Kamnik, pod mentorstvom profesorja Milana Mandeljca.


Nagradni natečaj je nastal v sklopu 3-letnega projekta MIND, ki ga sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve RS, preko katerega si 12 partnerskih organizacij Karitas iz 11 evropskih držav prizadeva za povečanje ozaveščenosti javnosti o povezanosti migracij z globalnim razvojem (vzroki za migracije), spodbuja k sprejemanju ljudi iz drugih kultur in okolij, ozavešča o pomenu aktivne vloge migrantov pri soustvarjanju razvoja v gostujočih in izvornih državah ter spodbuja k uresničevanju Ciljev trajnostnega razvoja. Izražena mnenja predstavljajo mnenja dijakov in ne uradnega stališča EU in Vlade RS.

Translate »