UNICEF Slovenija je v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju pričel s kampanjo Skriti escape room, katere namen je ozaveščanje o spolnih zlorabah otrok.


Tematiko so osvetlili z analogijo Skritega escape room-a. Za 2 dni je na skrivni lokaciji, dejanskem mestu večletne spolne zlorabe, ki jo je doživljala Amadea, odprl Skriti escape room. Skupine obiskovalcev so se prijavile prek spleta in niso vedele ničesar. Peščico izbranih je nato na domačem posestvu sprejela vodja Skritega escape rooma – Amadea – in jim povedala svojo zgodbo.

 Naloga skupin je bila poiskati realno rešitev, kako lahko odrasli pomagamo vsem otrokom, ki so danes ujeti v svoje skrite sobe pobega. In ta prvi korak do rešitve je hkrati predstavljal simbolično rešitev Skritega escape room-a. Dogajanje so posneli s skritimi kamerami in pripravili spletni video, ki je namenjen širjenju glasu o problematiki, spodbujanju žrtev, da spregovorijo, in ozaveščanju javnosti, kako lahko pomagamo. Glavni obraz kampanje, 23-letna Amadea, je bila v otroštvu žrtev dolgoletne spolne zlorabe, sedaj pa po svojih močeh prispeva, da bi čim manj sob pobega ostalo skritih.