Zavod Krog in ugandska organizacija Hope of Children and Women Victims of Violence (HOCW) v sodelovanju izvajata projekt Opolnomočenje begunskih žensk v Ugandi – reči NE neenakostim, ranljivosti in revščini ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve Slovenije. Projekt ima dva cilja, in sicer: povečati ekonomsko neodvisnost žensk, predvsem begunk, v kraju Ndejje v Ugandi, ter izboljšati položaj žensk in povečati spoštovanje oz. uresničevanje njihovih pravic. Po zaključku projekta, jeseni 2017, bo 60 žensk lahko finančno preživljalo svoje družine z gojenjem gob in frizerstvom, 110 vključenih deklet in žensk pa bo znalo našteti svoje pravice, se zaščititi, reči ne, ukrepati v primeru nasilja in nastopiti kot enakovredne moškim.
Glede na velikost gospodarstva države (BDP na osebo) je Uganda na četrtem mestu po številu beguncev v državi. V letu 2015 je država sprejela več kot 100.000 beguncev iz J. Sudana, DR Kongo in Burundija, ki iščejo varnost. Februarja 2016 je bilo v Ugandi prek 500.000 registriranih beguncev, od tega 79 % žensk in otrok. Predvsem ženske težko najdejo zaposlitev, veliko je samohranilk. Begunci, ki niso v begunskih taboriščih (teh je preko 77.000 v urbanem okolju), večinoma jejo 1-2x na dan. Z občasnimi deli komajda zaslužijo za najcenejša, osnovna živila. Nepoznavanje jezika in navad jih ovira pri vključevanju v družbo in zagotavljanju preživetja. Že lokalno prebivalstvo se bori z revščino, za begunce pa so razmere še slabše.

Gojenje gob in frizerstvo sta področji z veliko poslovnega potenciala na območju Ndejje, kjer deluje partnerska organizacija HOCW, zato smo dosedanje delo na teh dveh področjih znotraj HOCW nadgradili, usposobili ženske, jim dali na voljo prostor, orodje, pripomočke in materiale ter dodatno podporo za delo. Nakup zemljišča za HOCW pomeni prvo lastništvo nepremičnine, tako da je to velik korak zanje in za lokalno skupnost oziroma begunske ženske, ki so in bodo vključene v dejavnost gojenja gob še dolgo po zaključku projekta. Partnerska organizacija se bo okrepila tudi prek mentorstev na področju zagovorništva in managementa, ki jih izvajajo slovenske izvajalke.

V januarju 2016 so ženske naredile prve gredice in posejale gobe. V naslednjih mesecih pa so še dodajale gredice, tako da so na tisoč gredicah pridelale že več tisoč kilogramov gob, ki jih prodajajo na tržnicah. Od zaslužka se odštejejo stroški gojenja in prodaje, preostanek pa se razdeli med ženske glede na opravljeno delo. Aprila 2016 smo odprli frizerski salon, ki ravno tako že zaposluje ženske. V usposabljanja se ves čas vključujejo nove ženske, ki si želijo zaslužiti z gobami ali frizerstvom. V obeh dejavnostih je vključenih preko 100 žensk, kar že presega načrte projekta. Udeleženke so navdušene nad pridobljenim znanjem in možnostjo zaslužka. Po nekaj mesecih izvajanja usposabljanj je več kot 75 % takšnih, ki so dovolj usposobljene za delo v obeh dejavnostih. Na področju gojenja gob jih podpiramo tudi pri vzpostavljanju gredic na njihovih domovih. Frizerke pa spodbujamo k iskanju strank in izvajanju mobilnega frizerskega salona, kar pomeni, da obiskujejo stranke tudi na domu. Udeleženke imajo zagotovljeno varstvo za svoje otroke v času usposabljanj in dela. To je povečalo število žensk, ki se udeležujejo dejavnosti, usposabljanj in dela, saj so jih prej otroci ovirali pri tem.

Tako ženske kot mlajša dekleta so v sklopu projekta deležne ozaveščanja o pravicah žensk, načrtovanju družine ter spolnih in reproduktivnih boleznih. Ozaveščanje med drugim poteka skozi šport, kar je prepoznana in uspešna metoda za razvoj deklet, zagotavljanje enakih možnosti, boj proti zgodnji nosečnosti in poroki, boj proti HIV ipd. Dekleta plešejo in igrajo netball. Na treningih in srečanjih zmanjšujejo stres in rešujejo dnevne težave, pravijo pa tudi, da ohranjajo njihov um in telo zdravo ter jih delajo svobodne. Izbrale so si slogan E3 – Educate, Empower, Enlighten, ki je natisnjen tudi na majicah, ki jih nosijo na treningih in tekmah, tako da ozaveščajo tudi gledalke in gledalce. Izvajajo se tudi delavnice in debate. Na eni od njih smo na primer obravnavali temo, ali bi morali partnerju povedati, če smo HIV pozitivni. HIV je v Ugandi velik problem, ki se s prikrivanjem le še stopnjuje, tako da je ozaveščanje o tem nujno potrebno. Ljudje se morajo zavedati, da s prikrivanjem širijo okuženost, posebej, če obenem ne uporabljajo ustrezne zaščite. Žal pa veliko ljudi še vedno prikriva in se sramuje dejstva, da so HIV pozitivni. V debatah sodelujejo tako ženske kot moški. Udeleženci zavzamejo stališče, se opredelijo za ali proti ter predstavijo svoje argumente. Soočita se dve nasprotujoči si strani in poskušata prepričati publiko, dostikrat pa je zaznati, da spremenijo mnenje tudi debaterji, saj med debato spoznajo vidike, s katerimi prej niso bili seznanjeni.

Lepo je videti, kako se življenje begunk spreminja na bolje; vedno več žensk je vključenih v usposabljanja in začele so tudi že služiti s prodajo gob in frizerstvom. Ženske so zelo motivirane – želijo narediti več, prodati več, zaslužiti več … Želijo predvsem dostojno življenje, v katerem ni največja skrb, kaj bodo jedle danes, jutri, pojutrišnjem, kako bodo zaslužili za hrano zase in svojo družino, kako bodo plačale stroške šolanja … Želijo si biti močne in želje se uresničujejo.