Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Razmere za civilno družbo na Madžarskem in Poljskem zaskrbljujoče

14. 12. 2017 | Novice, Sloga

Na skrajnem vzhodnem bloku Evropske unije je politični populizem na oblasti in vlada tako, da se zdi Bruslju potrebno proti njemu uperiti grožnjo pravnih ukrepov. Evropska komisija je Poljsko, Madžarsko in Češko, ker ne sodelujejo pri premeščanju beguncev iz Italije in Grčije napotila na sodišče Evropske unije. Proti Madžarski je začela celo več postopkov tudi zaradi zakona o nevladnih organizacijah, ki se financirajo iz tujine in univerzah, ki nimajo sedeža v Evropski uniji.
Ukrepa madžarske vlade omejujeta delovanje nevladnih organizacij in univerz, zato po mnenju Bruslja kršita Evropsko zakonodajo.

»Če bo treba, bomo te kršitve poslali tudi v obravnavo sodišču, saj gre za kršitve evropske zakonodaje. Kot varuhi Pogodbe o Evropski uniji moramo skrbeti, da članice Unije izvajajo evropsko zakonodajo,« je povedal Frans Timmermans, podpredsednik Evropske komisije.

Vladna kampanja ima za številne nevladne organizacije, ki Madžarom pomagajo na različnih področjih, negativne posledice.

»Javnomnenjske raziskave kažejo, da so ljudje začeli verjeti napadom na te organizacije, čeprav jih večina v resnici dela in pomaga ljudem, ki imajo stanovanjske in druge težave, ob katerih jim vlada ne pomaga,« je pojasnila Dόra Papp iz fudnacije Krétakör.

Najpogostejši odziv med ljudmi je malodušje. »Madžare najbolje srbi, da njihove vsakdanje težave ne bodo rešene. Vidimo, kako se odzivajo na korupcijske škandale. Sploh ne govorijo več o njih ali protestirajo na ulici, saj so prepričani, da njihov boj nima nobenega učinka,« je še dodala Pappova.

Na Poljskem je družba po drugi strani globoko razdeljena, dialog pa skoraj ni mogoč. »Na Poljskem ni platforme, ki bi povezala družbo. So mediji, ki podpirajo vlado, in mediji, ki ji nasprotujejo. Nasprotna pola družbe ne moreta nikjer razpravljati o spornih vprašanjih, meni Barbara Grabowska-Moroz, Helsinška fundacija za človekove pravice.

Za Bruselj je poljska reforma sistematična grožnja vladavini prava. »Začelo se je s sodiščem, sledilo je tožilstvo. Zdaj je generalni državni tožilec pravosodni minister, torej politik, ki lahko ukazuje vsem tožilcem v državi pri vsaki preiskavi. Najprej so se lotili medijev, zdaj so na vrsti nacionalni svet za pravosodje in vrhovno sodišče,« je pojasnila Grabowska-Morozova. A poljski parlament je zakonske spremembe potrdil z veliko večino.

Mojca Širok, Globus, RTV

Oglejte si prispevek v oddaji Globus na Televiziji Slovenija in razpravo z dr. Kovačičem o tem, kakšna bo Evropa čez pet let ob takšnem vodenju.


Eu for citiyenMore Democracy for More Europe – project supported by EU – Education, Audiovisual and Culture Executive Agency.

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Sodeluj v ClimateADAPT

Sodeluj v ClimateADAPT

ClimateADAPT je evropski portal, ki združuje informacije s področja prilagajanja podnebnim spremembam. Evropska komisija je v svoji novi Strategiji EU za prilagajanje podnebnim spremembam, potrjeni 25. februarja, napovedala nadaljnji razvoj portala in storitev, ki jih...

read more
Usoda vode je v naših rokah

Usoda vode je v naših rokah

Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma...

read more