Razkrite roke na rokodelskem dogodku na Visokem

Članice projekta Razkrite roke, ženske z migrantskim ozadjem, so se udeležile dogodka Volneno na Visokem, kjer so predstavile ročno izdelane, unikatne izdelke iz kolekcije Razkrite roke 2. Gre za ustvarjalno-izobraževalen projekt, namenjen socializaciji ter dvigu zaposljivosti brezposelnih priseljenk iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Kosova, živečih na Jesenicah in okolici, kot tudi domačink.

Obiskovalci so na volnenem sejmu lahko opazovali mojstrice rokodelke pri delu in kupili kakovostne rokodelske volnene izdelke. Na prireditvi je sodelovalo čez 30 mojstric rokodelk iz cele Slovenije. Prisotni so bili tudi ponudniki volne in podjetja ter organizacije, ki se ukvarjajo z obdelavo in predelavo volne.

Česanje in predenje volne na kolovrat, barvanje volne z rastlinami, kvačkanje, pletenje, tkanje na statve in druge tkalske pripomočke, mokro in suho polstenje in skupnostno pletenje so procesi, ki zahtevajo večje število udeležencev, njihovo sodelovanje in soustvarjanje. Pri skupnostnem pletenju ne uporabljamo drugega orodja kot svoje prste in debelejšo prejo. Postopek je dovolj enostaven, da tudi popolnim začetnikom ne povzroča težav. Z vključevanjem naključnih mimoidočih skupinsko pletenje širi znanje o ročnem delu. Hkrati opozarja na pravično plačilo tekstilnih izdelkov, ki kljub modernim tehnologijam nastajajo z velikim vložkom človeške energije, in posledično opozarja na trajnostno ravnanje s tekstilom. Proces širi zavedanje o vrednosti skupinskega ustvarjanja, udeležencem namreč nudi možnost ustvarjalnega izražanja, uči sodelovanja, nudi možnost povezovanja in sproščenega druženja. Pletenje z ljudmi omogoča izdelavo pletenin velikega merila. Torej ne prispeva le k skupnemu preživljanju časa med ustvarjanjem skupinske pletenine, temveč lahko ustvarja izdelke tako z uporabno kot tudi z umetniško vrednostjo. Nastal tekstilni izdelek namreč vsebuje zapis vsakega posameznika in obenem celotne skupine.

Razkrite roke so se predstavile s tehniko skupnostnega pletenja 5-metrske spiralne preproge, ki je namenjena ustvarjalnemu druženju ter obujanju zavedanja pomena tekstilnega ročnega dela.

Več o projektu razkrite roke si lahko preberete tukaj.