Na slovesnosti v Bruslju so bile ob mednarodnem dnevu žena razglašene štiri dobitnice nagrade EU za inovatorke 2017, prvo je dobila hrvaško-britanska podjetnica. Letos praznuje Evropski raziskovalni svet (ERC) tudi deseto obletnico.

Prvo nagrado za inovatorko 2017 v višini 100.000 evrov je prejela hrvaško-britanska podjetnica Michela Magas za projekt Stromatolite, drugo nagrado (50.000 evrov) Petra Wadström iz Švedske za projekt Solvatten, tretjo (30.000 evrov) pa Claudia Gärtner iz Nemčije za projekt of microfluidic ChipShop. Letos je bila prvič podeljena tudi nagrada v višini 20.000 evrov za obetavno inovatorko, mlajšo od 30 let, ki jo je prejela Kristina Cvetanova iz Bolgarije.

Vse nagrajenke so ustanovile ali soustanovile podjetja na podlagi svojih inovativnih idej, v preteklosti pa so prejele sredstva EU za raziskave in inovacije. Nagrajenke je med 47 kandidatkami iz držav EU in držav, ki sodelujejo vprogramu EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020, izbrala neodvisna strokovna žirija. Namen nagrade EU za inovatorke, ki se podeljuje od leta 2011, je spodbuditi ženske za inovacije in podjetništvo ter jim izkazati priznanje za uspešnost na tem področju.

Evropski raziskovalni svet (ERC) praznuje deseto obletnico. V desetletnem odbdobju je ERC podprl približno 7.000 vrhunskih raziskovalcev v Evropi, ki so premikali meje znanosti in prišli do novih odkritij in rešitev. Šest jih je pozneje prejelo tudi Nobelovo nagrado. ERC je podprl tudi raziskovalno delo 50.000 raziskovalcev, ki so dosegli številne znanstvene preboje, prijavili več kot 800 patentov ter prispevali k rasti, ustvarjanju delovnih mest in boljši kakovosti vsakdanjega življenja ljudi.

Evropski raziskovalni svet deluje v sklopu programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. EU ga je ustanovila leta 2007, da bi spodbujala odlične znanstvenike in njihove ustvarjalne ideje. Program podpira vrhunske teoretične raziskave na vseh področjih in pomaga Evropi zadržati ter pritegniti najboljše svetovne raziskovalce.

V dvanajstem cilju Agende 2030 za trajnostni razvoj, kjer so zapisani ukrepi za področja industrije, inovacij in infrastrukture, so se države zavezale, da bodo do leta 2030 okrepiti znanstvene raziskave, izboljšale tehnološke zmogljivosti industrijskih panog v vseh državah, zlasti državah v razvoju, ter spodbudile inovacije in občutno povečale število zaposlenih v raziskavah ter razvoju na milijon prebivalcev in javno ter zasebno porabo v ta namen.

Podrobneje o ciljih trajnostnega razvoja na www.globalni-cilji.si.

Translate »