Razbijanje mitov o razvojnem sodelovanju

Platforma SLOGA v okviru kampanje »Tudi ti si globalni sosed« začenja s tedenskimi aktivnostmi razbijanja mitov na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja. Vsako sredo v tednu lahko pričakujete nov ovržen mit, ki proizvaja neresničnosti v dojemanju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

Sredino rubriko začenjamo z mitom, s katerim se vsi delujoči v razvojnem sektorju nenehno srečujemo, čeprav niti približno ne temelji na preverjenih dejstvih.

MIT Št. 1

‘Bogate’ države namenjajo ogromne količine denarja za uradno razvojno pomoč.

ODGOVOR:

Ne drži. Države namenjajo manj kot 1 % svojega BND-ja za uradno razvojno pomoč. Slovenija je v prejšnjem letu namenila 0,13 % BND, kar jo uvršča v spodnjo polovico držav članic EU. S tem Slovenija ne izpolnjuje zaveze, sprejete znotraj Evropske unije, o namenjanju 0,33 % BND za uradno razvojno pomoč. Država, ki namenja največji delež lastnega BND, je Švedska – namenja kar 1,10 % BND. Sledijo ji Luksemburg, Norveška in Danska. ZDA namenja največjo količino sredstev – 32,73 milijard ameriških dolarjev – kar pa predstavlja zgolj 0,19 % BND.