Ravnanje z otroki migranti in prosilci za azil je v mnogih delih Evrope še vedno zaskrbljujoče, ugotavlja Agencija EU za temeljne pravice (FRA) v nedavnem poročilu o temeljnih pravicah, povezanih z migracijami.

Otroci brez spremstva pogosto prejmejo malo podpore, na njihovo zdravje in počutje pa lahko negativno vplivajo tudi selitve v druge dele države ali vračanje v izvorno državo po zavrnitvi prošnje za azil.

Agencija tudi ugotavlja, da se v Grčiji in Italiji število na novo prispelih migrantov povečuje, znatno pa znižuje na Madžarskem. Število prosilcev za azil se povečuje v Italiji, znižuje pa v Nemčiji in na Madžarskem.

Težave še naprej povzročajo prenapolnjenost, slaba infrastruktura in čedalje pogostejši primeri pridržanja, predvsem v žariščnih točkah in sprejemnih centrih. Prav tako je premalo zdravstvene podpore za ljudi z duševnimi stiskami ter zasebnosti za ženske. Še vedno je razširjen sovražni govor, zlasti na spletu.

V nekaterih državah je politični odziv na migracijske razmere restriktiven, v mnogih državah pa se družba polarizira z demonstracijami v podporo in nasprotovanju migracijam in azilu.

 Agencija FRA je izvedla raziskavo v 14 državah EU, in sicer v Avstriji, Bolgariji, na Danskem, Finskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Madžarskem, v Italiji, na Nizozemskem, Poljskem, Slovaškem, v Španiji in na Švedskem.

V desetem cilju trajnostnega razvoja, ki se osredotoča na zmanjšanje neenakosti znotraj držav in med državami, so se države zavezale, da bodo do leta 2030 omogočile urejene, varne, zakonite in odgovorne migracije ter mobilnost ljudi, tudi z izvajanjem načrtovanih in dobro upravljanih migracijskih politik.

Translate »