Teaching Digital Competences (TeDiCom) je evropski Erasmus+ KA2 projekt s področja digitalnih kompetenc. Namen projekta je doseči višjo raven digitalne pismenosti med evropskimi državljani, tako da bi ti lahko že zgodaj odkrili lažne novice, sovražni govor na internetu in avtomatizirane kampanje. Tako vse to posledično ne bi vplivalo na oblikovanje mnenja v evropski družbi.

V projektu sodeluje 5 partnerskih držav: Švedska (Kvarnby folkhögskolas ekonomiska förening), Finska (Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry), Litva (Vilniaus Zidinio suaugusiuju gimnazija), Nemčija (vodilni partner projekta KulturLife GmbH) in Slovenija (Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto).

Na mednarodnih srečanjih, od katerih sta dve že za nami, eno je bilo v Kielu novembra 2019 in drugo v Novem mestu letos marca, so si partnerji sodelujočih organizacij že izmenjali nekaj primerov dobre prakse, predstavili različne pristope, kako se soočajo s tematiko digitalnih kompetenc, predstavili pa so tudi svoje dosežke in izzive, s katerimi se soočajo. Do konca projekta bosta organizirani še dve srečanji.

Projekt se bo zaključil z usposabljanjem, na katerega bodo povabljeni strokovnjaki s področja izobraževanja odraslih. Usposabljanje bo zajelo različne teme, kot so kritično razmišljanje, manipulativna moč lažnih novic, vključevanje v državljanstvo prek digitalnih tehnologij, vrednotenje podatkov, informacij in digitalnih vsebin, zasebnost in tehnična varnost itd. Točna vsebina usposabljanja bo določena na naslednjem partnerskem sestanku.

Med projektom se bodo sodelujoče organizacije seznanile s številnimi pristopi, ki bodo zbrani v priročniku najboljših praks, ki ga bodo lahko v prihodnosti uporabili učitelji in drugi strokovnjaki. Priročnik bo objavljen na spletni strani sodelujočih organizacij in bo tako na voljo zainteresiranemu občinstvu.

Vir: DRPD Novo mesto


tedicom logo

Translate »