V Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani, v okviru projekta Blizu vas, že štiri mesece potekajo filmska usposabljanja namenjena pripadnikom različnih manjšinskih etničnih skupin, priseljencem, prosilcem za azil, beguncem in pripadnikom narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji. 

Na usposabljanjih v obliki različnih tematskih delavnic so se zvrstili različni predavatelji, in sicer režiserji Marko CvejićBoris Petkovič, Damjan Kozole in Igor Bezinović, snemalec in direktor fotografije Jure Černec, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Peter Žirovnik, ki s svojimi profesionalnimi nasveti pomagajo udeležencem pri razvoju njihovih video oz. filmskih projektov.

Ahmad, študent oblikovanja iz Afganistana, delavnice obiskuje, ker bi se rad posvetil ustvarjanju filmov: »Trenutno ne morem početi ničesar. Boljše se počutim, če sem aktiven, če sodelujem pri nečem.« Pred tem je kratke videe delal že s telefonom: »Rad bi snemal filme o Afganistanu, kjer je veliko zgodb dobrih za ekranizacijo. Vendar to so načrti za prihodnost, sedaj živim v azilnem domu na Kotnikovi.«

Qëndresë prihaja iz Albanije in študira video in nove medije na ALUO v Ljubljani: »Prijavila sem se, ker bi rada vedela več o filmskem ustvarjanju. Na akademiji se učimo različnih pristopov v umetniških filmih in interaktivnih 3D medijih, vendar nič o dokumentarnih filmih. Zanimajo me različni načini filmskega jezika in se zelo veselim praktičnih vaj.« Qëndresë, ki se je pred kratkim preselila v Ljubljano, za temo svojega filma razmišlja o avtoportretu: »Počutim se tujko. Zanimivo bi bilo narediti film o moji integraciji, o tem kako se tu znajdem in kam se umeščam ter narediti primerjavo novega kraja z mojim domačim mestom Prištino.«

Delavnice so zastavljene kot celovit učni proces, ki bo udeležence do poletja pripeljal do končnih izdelkov, njihovega lastnega in za marsikoga tudi prvega filma. Trenutno poteka snemanje kratkih dokumentarnih filmov, prek katerih imajo sodelujoči možnost aktivnega soustvarjanja svoje družbene, medijske podobe oz. naracije o sebi in svojih življenjskih okoliščinah povezanih z osebnim in družbenim kontekstom, kot priložnost za izražanje kako dojemajo sebe in svojo, velikokrat družbeno marginalizirano, resničnost.

V okviru projekta Blizu vas, ki poteka pod okriljem Društva zaveznikov mehkega pristanka in društva Terra Vera v Dijaških domovih Nova Gorica in Postojna, kjer so nastanjeni mladoletni begunci, ki  so v Slovenijo prišli brez spremstva prav tako potekajo delavnice pod vodstvom mentorja in snemalca Tomaža Pavkoviča in igralke Mance Dorrer. Filmske delavnice, ki so se jih udeležili prosilci za azil, smo izvedli tudi v Mladinskem kulturnem centru v Mariboru. Filmska usposabljanja pa potekajo še v Društvu za razvijanje prostovoljnega dela v Novem mestu, kjer se vsako popoldne po šoli srečajo mladi iz različnih etničnih skupin.

Del projekta Blizu vas pa so tudi delavnice kreativnega in novinarskega pisanja, razvoja pripovedi ter medkulturnega animatorstva, ki potekajo v Ziferblatu v Ljubljani, izvedli pa smo jih tudi v izpostavi azilnega doma v Logatcu. Delavnice in usposabljanja vodita mentorici Jana Milovanović iz partnerskega društva Terra Vera in Neža Mrevlje.

»Brez delavnic, ne bi bil to, kar sem danes, v tem prostoru in tem obdobju svojega življenja,« o svoji izkušnji sodelovanja pri projektu na delavnicah kreativnega in novinarskega pisanja, razvoja pripovedi in kulturnega animatorstva pravi prosilec za azil iz Nigerije.

Translate »