Slovenska Karitas je v Ruandi zaključila projekt opolnomočenja najšibkejših, ki ga je financiralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS in sofinanciralo podjetje Damahaus Prestige.

V Birambu, mestecu v okrožju Karongi na zahodu Ruande se je te dni zaključil še drugi del razvojno učnega programa v povezavi s triletnim projektom razvojnega sodelovanja »Učinkovitejša raba virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi v Ruandi«.

Zgodba se je začela še pred izbruhom pandemije covida, ko je Marko Štirn iz Damahaus Prestige pristopil k razvojnemu projektu z inovativno, cenovno dostopno in ekološko prijazno rešitvijo za gradnjo v tem delu sveta. Ta hkrati prinaša bistveno višjo kvaliteto bivanja in prepotrebna delovna mesta, ki jih je v teh revnih podeželskih krajih Ruande zelo malo, saj se večina ljudi preživlja le s tem, kar pridela na koščku zemlje, kar je premalo za dostojno preživetje. Zamislil si je izdelavo opeke iz rdeče afriške zemlje, narejenih s pomočjo preš.

V prvi fazi sta v Slovenijo na izobraževanje prišla predstavnika Karitas Ruanda. V enomesečnem intenzivnem treningu sta osvojila dovolj znanja in izkušenj, potrebnih za upravljanje s posebnimi prešami za izdelavo zidakov, da sta lahko v nadaljevanju svoje znanje prenesla na domačine. V Ruando so nato poslali pet preš.

(c) Fotografija Slovenska karitas, Damahaus

V drugi fazi, ki se zaključila septembra 2022, je sledilo še praktično učenje domačinov gradnje hiše z novo opeko s strani podjetnika Marka Štirna v Birambu v Ruandi. Domačini so z zanimanjem učili in spremljali rast novogradnje. V okolju, kjer hiše še danes zidajo iz blata, so se naučili vlivanja temeljev, izravnave, kako se iz mivke in cementa zameša lepilo. V okolju, kjer delovnih mest praktično ni, tak projekt pomeni nov zagon za vse. Domačini so tako dobili novo upanje in priložnost, da si sami ustvarijo lepšo prihodnost, slovensko podjetje pa si je zgradilo neprecenljive nove poslovne povezave in povsem nov trg.

(c) Fotografija Slovenska karitas, Damahaus

(c) Fotografija Slovenska karitas, Damahaus

(c) Fotografija Slovenska karitas, Damahaus

(c) Fotografija Slovenska karitas, Damahaus

“V takih projektih pridobiš zaupanje lokalnih oblasti, obenem pa prideš do pravih kontaktov. Caritas Ruanda ima dober ugled in vpliv v tej državi in je tako za podjetje lahko trdna in stabilna referenca. Na ta način lahko zelo hitro in učinkovito pridemo do zaupanja lokalnih oblasti in s tem do lokalnega trga. Menimo, da Afrika omogoča hiter razvoj podjetjem, ki razumejo “social business”. Po več letih delovanja na teh trgih vidimo odlično poslovno priložnost, ki nam je bila ponujena s sodelovanjem v projektu Slovenske karitas,” je dejal Marko Štirn.

(c) Fotografija Slovenska karitas, Damahaus

(c) Fotografija Slovenska karitas, Damahaus

Izvedeni projekt je primer dobre prakse na področju strateškega partnerstva na področju mednarodne humanitarne pomoči, izvedeni pa bo lahko služil kot spodbuda za slovenska podjetja, da bi se skupaj z nevladnimi organizacijami bolj vključevali v mednarodne humanitarne in razvojne projekte. To se lahko izvaja s prenosom svojih znanj, materialov, strojev ali opreme, ki jih v revnejših deželah primanjkuje. Na takšen način dobijo podjetja priložnost za nove trge in promocijo, lokalni ljudje, ki živijo v zelo težkih razmerah, pa za bolj dostojno življenje.

Podrobneje o izvedenem projektu si lahko preberete na tej povezavi (.doc) oz si ogledate kratek projektni video.

Na podlagi sporočila za javnost Slovenske karitas pripravila AK in MH

Translate »