Izvršni odbor konference o prihodnosti Evrope, ki ga sestavljajo predstavniki Evropskega parlamenta, Sveta Evropske unije in Evropske komisije, je vzpostavil večjezično digitalno platformo za konferenco o prihodnosti Evrope ter vse državljanke in državljane EU pozval, naj prispevajo k oblikovanju svoje prihodnosti in prihodnosti Evrope kot celote.

Platforma je na voljo v 24 jezikih ter omogoča državljankam in državljanom iz celotne Unije, da si prek spletnih dogodkov izmenjujejo zamisli in stališča.

Skupno predsedstvo konference je pozdravilo vzpostavitev platforme.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je dejal: »Platforma je ključno orodje, ki državljankam in državljanom omogoča, da sodelujejo in izrazijo svoje mnenje o prihodnosti Evrope. Zagotoviti moramo, da bodo njihova mnenja upoštevana in da bodo kljub pandemiji COVID-19 imeli vlogo pri odločanju. Predstavniška in participativna evropska demokracija mora še naprej delovati ne glede na vse, saj je to pomembno za našo skupno prihodnost.«

Predsednik portugalske vlade António Costa je v imenu predsedstva Sveta povedal: »Prišel je čas, da državljanke in državljani dejavno izražajo svoje največje pomisleke in zamisli. Do te razprave ne bi moglo priti ob primernejšem času. Moramo se pripraviti, da bomo lahko po krizi zaradi pandemije še močnejši in da bomo lahko kos prihodnosti. Upamo, da bomo še naprej skupaj gradili Evropo prihodnosti, ki bo pravičnejša, bolj zelena in bolj digitalna ter ki bo ustrezala pričakovanjem državljank in državljanov.«

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala: »Evropske državljanke in državljane pozivamo, naj izrazijo svoje pomisleke glede tem, kot so zdravje, podnebne spremembe, dobra in trajnostna delovna mesta v vse bolj digitalnem gospodarstvu ter stanje naših demokratičnih družb, in povejo, v kakšni Evropi želijo živeti. S to državljansko platformo ima vsak možnost, da prispeva k oblikovanju prihodnosti Evrope in sodeluje z drugimi ljudmi iz celotne Evrope. To je odlična priložnost, da jih virtualno povežemo. Vabim vse, da se pridružijo razpravi. Skupaj lahko zgradimo prihodnost, ki si jo želimo za Unijo.«

V Sloveniji je kontakt za Konferenco o prihodnosti Evrope na lokalni ravni nova generacija točk EUROPE DIRECT 2021-2025, ki se nahajajo v Kopru (KID Pina), Novem mestu (RC Novo mesto), Hrastniku (KRC Hrastnik), Celju (Celjski mladinski center), Mariboru (Zavod PIP) in Murski Soboti (MIKK Murska Sobota).

Konferenca o prihodnosti Evrope je prva tovrstna odprta in vključujoča oblika posvetovalne demokracije. Njen namen je ljudem iz vseh družbenih okolij po vsej Evropi omogočiti večji vpliv na to, kaj pričakujejo od Evropske unije, kar bi moralo prispevati k prihodnji usmeritvi in oblikovanju politik EU. Skupno predsedstvo se je zavezalo, da bo spremljalo izid konference.

Celotno sporočilo:

Konferenca o prihodnosti Evrope (europa.eu)


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

EU PP: logotip eu pp, mju in eu

Translate »