V Ljubljani in tudi številnih krajih po Sloveniji bo med 17. in 20. junijem 2019 potekal že 10. Festival migrantskega filma. Tudi tokrat bodo v ospredju aktualne zgodbe, povezane z razlogi za odhod, z evropsko azilno politiko in zapiranjem mej bogatih držav. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov pozivamo k razmisleku o aktualni migracijski politiki in ponujamo drugačen pogled na ljudi, ki ostajajo za mejnimi ograjami, v nehumanih razmerah ali umirajo v valovih.

V Slovenski Kinoteki, Kinodvoru, Pritličju in na dvorišču Slovenske filantropije bo prikazanih 17 filmov iz 10 držav. Obiskovalci si bodo festivalske filme lahko ogledali tudi v Vipavi, Črnomlju, Metliki, Mariboru, Ljutomeru, Žalcu, Murski Soboti, Logatcu, Velenju, Novem mestu in Cerknici.

“Slovenska filantropija od leta 2010 svetovni dan beguncev (20. junij) obeležuje s Festivalom migrantskega filma. Letošnji festival, ki bo potekal od 18. do 21. junija v Ljubljani in drugih krajih, v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. Festival prinaša zgodbe mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove, tiste, ki so pogosto pozabljeni in premalokrat slišani. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov opozarjamo na problematičnost zidu birokracije, varnostnega diskurza, rasizma in ksenofobije, ki se krepijo in kažejo svojo podobo z žicami, rezili, zidovi, taborišči ter smrtonosnimi politikami. Letošnje zgodbe bodo pripovedovale o odločitvah za beg, življenju na poti in (ne)sprejemanju beguncev. Religija, ki jo velikokrat dojemamo kot dejavnik delitve, bo tokrat prikazana kot most, potencialna povezava med kulturami. In ne nazadnje, opozarjamo, da je nujno, da vsem, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, omogočimo dostojno življenje v naši skupnosti in drugod ter pozivamo k skupni angažiranosti in priložnosti za nov začetek tistih, ki jih mnogi puščajo za obzidji, na morju in v nehumanih življenjskih okoliščinah.

Migracije še nikoli v zgodovini niso bile tako množične kot danes, prav tako število beguncev v svetu nikoli ni bilo tako visoko, kot je v današnjem času. Bolj kot karkoli se kaže potreba po mednarodni solidarnosti. Po podatkih organizacije Amnesty International je skrb za večino beguncev prepuščena predvsem regijam v razvoju, ki skupno skrbijo kar za 86 % vseh beguncev. Evropa, ‘kontinent človekovih pravic’, pa ostaja nema za klice po boljši zaščiti beguncev. Nasprotno, po Evropi se širi strah pred begunci, v političnih in medijskih debatah prevladuje varnostni diskurz, na mejah evropskih držav rastejo zidovi in taborišča, EU pa sklepa izjemno problematične in nehumane dogovore o vračanju beguncev.”

Vira: Slovenska filantropija, Festival migrantskega filma

Translate »