Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil spletnega dogodka na visoki ravni “Odporen, vključujoč in varen prehranski sistem za države Afrike, Karibov in Pacifika”, ki ga je organizirala Organizacija afriških, karibskih in pacifiških držav (OACPS) v sodelovanju z Organizacijo Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), sporoča ministrstvo za zunanje zadeve.

Tokratni dogodek je bil organiziran v sklopu pripravljalnih dogodkov na letošnji vrh Združenih narodov o prehrani »Food Systems Summit 2021«. Namen vrha bo pozvati vse akterje po svetu k sodelovanju in skupnemu ukrepanju z namenom, da se spremeni način, kako svet proizvaja, porablja in razmišlja o hrani.

Organizacija afriških, karibskih in pacifiških držav združuje 79 držav, kar predstavlja pomemben del svetovnega prehranskega sistema. Državni sekretar dr. Raščan je pozdravil velik potencial preoblikovanja prehranskih sistemov držav OACPS, saj je to ključen element za doseg ciljev trajnostnega razvoja. Transformativni učinki bi lahko imeli velik potencial za spodbujanje gospodarske rasti, socialne vključenosti, zaščite živalskih in rastlinskih vrst ter odpornosti družb.

Državni sekretar dr. Raščan je še poudaril, da je pandemija covida-19 povzročila velike spremembe v svetu in poglobila obstoječe neenakosti. Človeški razvoj, zlasti prehranska varnost, je znova pridobil svoj pomen in predstavlja eno od prioritet predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

EU PP: logotip eu pp, mju in eu

Translate »