Predavanja Kapuscinski o razvoju: dr. Sima Samar »Women Rights in Afghanistan«

Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani je v sredo, 22. aprila 2015, v okviru Predavanj Kapuscinski o razvoju (Kapuscinski Development Lectures), imenovanih po poljskem novinarju, ki je pisal reportaže o tretjem svetu, obiskala dr. Sima Samar, predsednica Afganistanske neodvisne komisije za človekove pravice (Afghan Independent Human Rights Commission – AIHRC).

V uvodnem delu sta udeležence nagovorili red. prof. dr. Maja Bučar, prodekanja Fakultete za družbene vede, in vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji ga. Nataša Goršek Mencin, sicer pa se je dogodka udeležilo kar nekaj pomembnih gostov, med njimi tudi generalni direktor Direktorata za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč veleposlanik Mitja Štrukelj.

Predavanju z naslovom »Women Rights in Afghanistan« je sledila krajša panelna razprava, v kateri sta poleg dr. Samarjeve sodelovala tudi prof. dr. Danilo Turk, bivši svetovalec nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Annana za politične zadeve, in red. prof. dr. Maja Bučar, prodekanja Fakultete za družbene vede. Dogodku je sledila odprta razprava z vprašanji iz publike.

Dr. Sima Samar je v predavanju popisala svoje že več kot tridesetletno angažiranje v boju za pravice žensk in enakopravnost spolov v Afganistanu. Pravi, da je v tem času šla skozi vse možne kršitve človekovih pravic. Razložila je, da vojna v Afganistanu neprekinjeno divja že 37 let, njene največje žrtve pa so otroci in ženske. V času vladavine talibanskega režima so bile ženske sistematično diskriminirane, kar pomeni, da niso smele v službo na delo, dekleta pa ne v šolo, na ulico so smele le v spremstvu moških… Danes šole obiskuje že tri milijone mladih Afganistank, ženske študirajo, pojavljajo se na vodilnih mestih v politiki …, a kljub temu te spremembe niso vplivale na izboljšanje položaja žensk zunaj prestolnice Kabul, torej v drugih mestih in na podeželju. Dr. Sima Samar je v okviru predavanja izpostavila, da še zmeraj ni dovolj učiteljev in ne dovolj šol… Kot pravi Dr. Sima Samar, ni pomembno le čim bolj razširjeno izobraževanje, pač pa kakovostno izobraževanje na vseh stopnjah zahtevnosti.

Dogodek je v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede organizirala Evropska komisija in Program Združenih narodov za razvoj (UNDP).

Vabljeni k ogledu celotnega predavanja.

Vir: Fakulteta za družbene vede