Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) je prejela nagrado Državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament. Ta je v obrazložitvi zapisal, da je PMVD nagradil za projekt podpore posameznic in posameznikov ter organizacij pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje ukrepov, postopkov in politik, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični.

Evropski parlament izpostavlja varstvo demokracije in vladavino prava kot temeljni vrednoti EU. Na enakih vrednotah je bila leta 2021 ustanovljena tudi Pravna mreža za varstvo demokracije. Pobuda je bila ustanovljena zato, da bi zmanjšala razliko v razpoložljivih finančnih in pravnih sredstvih med državo ter posameznicami in posamezniki, ki se borijo za svoje pravice. S pravnimi mnenji, stališči in pozivi Pravna mreža varuje demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo. S tem prispeva h krepitvi vladavine prava in varstvu demokracije.

Mreža nevladnih organizacij, s katero sodeluje več kot 50 odvetnikov v Sloveniji, je v zadnjem letu postala ena najbolj prepoznavnih organizacij na področju varovanja vladavine prava. Svoje delovanje je uspešno nadgradila s čezmejnim sodelovanjem s poljskimi in madžarskimi kolegi, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Po začetku delovanja je uspela k svojim projektom pritegniti tudi mlade, ki se v vlogi aktivnih državljanov borijo za demokracijo.

Več: www.pravna-mreza.si

Vir: Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji
Avtorica: Patricija Virtič
Foto: Mateja Jordović Potočnik

O Najboljših novicah iz sveta
Najboljše novice iz sveta želijo pomagati ljudem, da dosežejo bolj raznolik pogled na svet. Verjamemo, da znanje ustvarja upanje, to pa prinaša motivacijo za ukrepanje. Želimo, da bi globalne cilje poznalo čim več ljudi. Ko namreč ljudje cilje poznajo, lahko zahtevajo odgovornost od političnih voditeljev in zagotovijo, da uresničujejo dane zaveze. Več ljudi, kot je seznanjenih z napredkom in rešitvami, ki jih ima svet že na voljo, več jih lahko prispeva k uporabi teh rešitev. Zgodbe, med njimi tudi tokrat zgodbe projektov slovenskih nevladnih organizacij, nosijo sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki je vedno bolj povezan in soodvisen. Izdajo časopisa, ki je namenjen ozaveščanju širše javnosti o globalnih izzivih, tudi tokrat koordinira platforma SLOGA.

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta 2022 ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.


Najboljše novice iz sveta 2022 so del projekta Climate of Change, ki ga financirata Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Evropska unija. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

Translate »