SLOGA in dvanajst nevladnih organizacij je predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja pozvalo k dejavni podpori močni zavezi Evropske unije za izpolnitev ciljev trajnostnega razvoja, za pravičen in pošten pristop k migracijam ter izrazilo nasprotovanje ideji Evropske komisije, da sredstva za mednarodno razvojno sodelovanje instrumentalizira za pogojevanje partnerstev z državami v razvoju.

Nacionalna platforma SLOGA in devet sopodpisnic: Društvo Povod, Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije -– TRS, Ekvilib inštitut, Focus, društvo za sonaraven razvoj, Fundacija Anne Lindh – Slovenska mreža, Humanitas, IPoP -– Inštitut za politike prostora, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC in in Umanotera so oblikovale  poziv predsedniku Vlade RS za proaktivno ravnanje na srečanju voditeljev držav ali vlad članic EU na Evropskem svetu 28. in 29. junija 2016. Pozivu so se pridružili tudi Društvo za Združene narode za Slovenijo, Humanitarno društvo ADRA Slovenija in Rdeči Križ Slovenije.

Predsednika vlade smo pozvali, da:

  1. podpre skupno politično izjavo voditeljev držav ali vlad 28 držav članic EU o močni zavezanosti EU k implementaciji Agende 2030 za trajnostni razvoj še pred julijskim zasedanjem High-level Political Forum-a;
  2. izpostavi pomanjkljivosti junijskega Sporočila o vzpostavitvi novega partnerskega okvira s tretjimi državami v okviru Evropske agende o migracijah – potrebujemo proaktiven, pošten in pravičen pristop k migracijam in ne nadaljevanje restriktivne politike onemogočanja ne glede na človeška življenja ali stroške, in da
  3. svojim kolegom na Evropskem svetu predlaga jasno ločnico med razvojnim sodelovanjem in drugimi oblikami partnerstev ter zagotovi, da bodo evropska razvojna sredstva uporabljena samo za to, čemur so namenjena – predlog sporočila Evropske komisije dosežen standard neposredno ogroža.

Celoten poziv si lahko preberete tukaj.

Za dodatne informacije se obrnite na albin.keuc@sloga-platform.org oz. na 041 749 468.