Italijanska vlada želi, da se boj proti podnebnim spremembam prične v učilnici, zato bodo učenci in dijaki približno eno uro na teden namenili učenju o podnebnih spremembah.

Država bo prva na svetu, kjer bodo prihodnje leto podnebne spremembe in trajnostni razvoj postali obvezen del šolskih učnih načrtov, je konec leta 2019 napovedal italijanski minister za izobraževanje Lorenzo Fioramonti. Vse državne šole bodo morale letno nameniti 33 ur, približno eno uro na teden (v okviru šolskega leta), za preučevanje problematike podnebnih sprememb. Nov program se bo začel izvajati v novem šolskem letu septembra 2020.

Pred vključitvijo podnebnih ciljev Združenih narodov v celoten kurikulum bo nov kurikulum v prvem letu potekal kot testni program. Predmeti, vključno z geografijo, matematiko in fiziko, se bodo preučevali tudi skozi lečo trajnostnega razvoja. Skupina strokovnjakov bo izobraževalnemu ministrstvu svetovala glede učnega načrta, učitelji pa so se začeli usposabljati januarja.

Pedagogi bodo uporabljali različne, starosti primerne pristope, da bodo učence učili o grožnjah podnebnih sprememb. Za otroke, stare od 6 do 11 let, ministrstvo razmišlja o uporabi zgodb iz različnih kultur, ki poudarjajo povezanost z okoljem, v srednji šoli pa bo učni načrt postal bolj tehničen. Srednješolci se bodo učili o ciljih trajnostnega razvoja.

Kot navaja UNESCO, ima izobraževanje ključno vlogo v globalnem odzivu na podnebne spremembe. Ko mladi spoznajo vpliv podnebnih sprememb, so pripravljeni nasloviti to vprašanje, spremeniti svoj odnos in vedénje ter se prilagoditi globalnim razmeram, na katere so vplivale podnebne spremembe.

Vir: Global Citizen

Translate »