EU in njene države članice nadaljujejo s pomočjo, obnovo in rekonstrukcijo v Turčiji ter pomočjo, obnovo in rehabilitacijo v Siriji. EU poziva druge mednarodne partnerje in svetovne donatorje, naj v teh težkih razmerah pokažejo solidarnost do ljudi v Turčiji in Siriji ter zberejo zaveze v skladu z obsegom in razsežnostjo škode.

V ta namen bosta Evropska komisija in švedsko predsedstvo EU 20. marca 2023 v Bruslju gostila mednarodno donatorsko konferenco v podporo ljudem v Turčiji in Siriji, ki jih je prizadel nedavni uničujoč potres.

Na donatorski konferenci, ki jo bosta skupaj gostila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik švedske vlade Ulf Kristersson za švedsko predsedstvo Sveta in bo organizirana v sodelovanju s turškimi oblastmi, bodo lahko sodelovale države članice EU, države kandidatke in potencialne kandidatke, sosednje in partnerske države, članice G20 – z izjemo Rusije, države članice Zalivskega sodelovanja, pa tudi ZN, mednarodne organizacije, humanitarne organizacije ter mednarodne in evropske finančne institucije.

“Šest tednov po uničujočem potresu v Turčiji in Siriji smo se zbrali v podporo preživelim. Naša solidarnost bo še naprej tako močna, kot je bila v prvih urah po potresu. Prebivalci Turčije in Sirije morajo vedeti, da jim bomo pomagali. Pozivam vse narode ter vse donatorje, javne in zasebne, da prispevajo in počastijo spomin na izgubljena življenja, junaštvo prvih posredovalcev, predvsem pa, da skupaj zgradimo boljšo prihodnost za preživele,” je dejala predsednica Ursula von der Leyen.

“Potres v Turčiji in Siriji je katastrofa zgodovinskih razsežnosti. Žalosti me izguba življenj in domov ter človeško trpljenje. Posledice so resnično grozljive. Kot predsednik Sveta Evropske unije bo Švedska skupaj z EU in mednarodnimi partnerji storila vse, kar je v naši moči, da bi prizadetim pomagala v naslednjih fazah sanacije in zgodnjega okrevanja,” je pojasnil Ulf Kristersson, predsednik švedske vlade.

Priprave na mednarodno donatorsko konferenco potekajo po začetnih pogovorih med komisarjem za sosedstvo in širitev Olivérjem Várhelyijem, švedskim ministrom za mednarodno razvojno sodelovanje in zunanjo trgovino Johanom Forssellom ter turškimi oblastmi med njihovim nedavnim obiskom v Ankari.

Vabila bodo predvidoma poslana v kratkem.

Ozadje

Po potresu 6. februarja 2023 je EU preko mehanizma civilne zaščite EU takoj poslala pomoč (reševalna in medicinska ekipa, zavetišča in zdravila). Prav tako je bila izvedena humanitarna pomoč prizadetim ljudem v obeh državah ter preko evropske zmogljivosti za humanitarni odziv in RescEU mobilizirana zaloga EU za nujne primere.

Skupno je bilo dodeljenih skoraj 12 milijonov EUR humanitarne pomoči EU za odzivanje na neposredne potrebe prebivalstva v Turčiji, približno 10 milijonov EUR pa je bilo takoj mobiliziranih za odzivanje na neposredne posledice potresa v Siriji.

Preko mehanizma EU na področju civilne zaščite je bilo napotenih 1750 reševalcev in 111 iskalnih psov v namen iskanja in reševanja v Turčiji.  20 držav članic EU, vključno s Švedsko in Črno goro, je prebivalcem Turčije ponudilo opremo za zavetišča, grelnike generatorje, pohištvo, medicinsko opremo, higienske komplete, hrano in topla oblačila.

Belgija, Francija, Italija, Španija in Albanija so prav tako poslale zdravstvene ekipe, Nizozemska pa je preko mehanizma ponudila letalo za medicinsko evakuacijo. V državo je prispelo 2000 šotorov in 8000 postelj, mobiliziranih preko romunske rezerve rescEU, iz švedske zaloge pa je bilo poslanih 500 enot za nastanitev pomoči, opremljenih z 2500 posteljami.

EU zagotavlja pomoč sirskemu prebivalstvu, ki ga je prizadel potres, tako na območjih pod nadzorom vlade kot na območjih, ki niso pod nadzorom vlade. S šestimi leti, organiziranimi preko Evropske zmogljivosti za humanitarni odziv (EHRC), je bila iz zalog EU v Dubaju in Brindisiju v severozahodno Sirijo in na območja pod nadzorom vlade, že prepeljana nujno potrebna pomoč.

Sircem, ki potrebujejo pomoč, so bili dostavljeni prezimni šotori, grelci, odeje in topla oblačila, higienski kompleti, medicinski potrošni material in oprema ter medicinske enote, terenske postelje in druga nujna pomoč.

16 evropskih držav je preko mehanizma EU za civilno zaščito Sircem ponudilo pomoč v naravi. Pomoč poteka preko centrov v Bejrutu in Gaziantepu, kjer strokovnjaki EU za civilno zaščito pomagajo usklajevati prispele donacije. Pri napredovanju bo ključnega pomena popolno usklajevanje vseh zadevnih akterjev.

Mednarodna donatorska konferenca bo potekala vzporedno z Evropskim humanitarnim forumom, ki ga 20. in 21. marca 2023 skupaj organizirata Evropska komisija in švedsko predsedstvo Sveta.

Forum bo potekal v kontekstu strmo naraščajočih humanitarnih potreb, spreminjajočih se geopolitičnih razmer in krčenja humanitarnega prostora. Evropski akterji in mednarodna skupnost bodo na njem razpravljali o trenutnih humanitarnih izzivih, vključno z vrzeljo v financiranju humanitarne pomoči in potrebo po razširitvi baze donatorjev.

Poleg mednarodne donatorske konference bo EU 14. in 15. junija gostila tudi 7. bruseljsko konferenco o prihodnosti Sirije in regije. Cilj junijske konference je osredotočiti mednarodno sodelovanje za politično rešitev konflikta ter zbrati obljube o humanitarni pomoči za Sirijo ter podporo sirskim beguncem in njihovim gostiteljskim skupnostim v širši regiji.

Vir: Evropska komisija, Generalni direktorat za evropsko civilno zaščito in evropske operacije humanitarne pomoči (ECHO)

Projekt »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v sklopu strateškega partnerstva na področju mednarodne humanitarne pomoči. Izvajata ga Platforma SLOGA in Slovenska karitas. Vsebina  je izključna odgovornost platforme SLOGA in Slovenske karitas in ne odraža stališča Vlade republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve RS. 

 

 

Translate »