Posvet na temo “Za Slovenijo brez zavržene hrane – kako naprej?” v soorganizaciji Kabineta predsednika Vlade Republike Slovenije, platforme SLOGA, Ekologov brez meja in Food for Life je potekal 18. januarja v Ljubljani. Več kot 50 udeležencev iz različnih sektorjev – od pridelovalcev, predelovalcev, trgovcev, komunalnih in raziskovalnih institucij, do humanitarnih in nevladnih organizacij – je enoglasno podprlo idejo o nadaljnjem sodelovanju na področju zmanjševanja zavržene hrane.

Albin Keuc s platforme SLOGA je še posebej poudaril pomen skladnosti politik za razvojno sodelovanje z deželami v razvoju na področju pridelave, predelave in trgovine s hrano: “Slovenija se je zavezala globalnemu cilju prepoloviti količino živilskih odpadkov do leta 2030. Pri tem je pomembno, da mislimo na prehransko pravičnost v svetu, kjer je še zmeraj 850 milijonov ljudi lačnih. Orodje, ki ga imamo na voljo, je uradna razvojna pomoč državam v razvoju.”

Predlagal je tudi tri prioritetne naloge za dosego tega cilja: 1. vključiti zmanjšanje lakote med prioritete uradne razvojne pomoči (URP), 2. okrepiti znanstveno-tehnično in gospodarsko sodelovanje z izbranimi afriškimi državami oz. prednostnimi območji v Afriki na področju pridelave in predelave hrane in 3. povečati sredstva za uradno razvojno pomoč skladno z zavezo (na 0,33 % BDP/letno) in povezati domače deležnike.

Translate »