Poročilo ZN: Uspehi doseganja razvojnih ciljev tisočletja kot odskočna deska za novo razvojno agendo

Včeraj je generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki-moon predstavil poročilo o razvojni ciljih tisočletja za 2015. Sodeč po poročilu predstavljajo cilji najbolj uspešno iniciativo in gibanje za izkoreninjenje revščine v zgodovini. Cilji predstavljajo tudi odskočno desko in referenčno merilo za oblikovanje nove agende trajnostnega razvoja, ki se bo sprejela letos.

Poročilo navaja tako uspehe kot pomanjkljivosti 15-letnih prizadevanj za doseganje osmih ambicioznih ciljev, sprejetih leta 2000 z Milenijsko deklaracijo.

“Dosegli smo ključen napredek. Sedaj vemo, da lahko skrajno revščino odpravimo z naslednjo generacijo,” je dejal Ban Ki-moon. “K temu napredku so močno prispevali prav razvojni cilji tisočletja in nas naučili, kako lahko vlade, podjetja in civilna družba na določenem področju dosežejo prebojne spremembe s skupnimi močmi.”

Celotno izjavo za javnost Informacijske službe ZN na Dunaju lahko preberetetukaj. Celotno poročilo o razvojnih ciljih tisočletja za 2015 najdete tukaj.