CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation je 27. marca 2019 objavil Poročilo o stanju civilne družbe 2019. Poročilo prinaša analizo trendov v letu 2018 v štirih poglavjih: Izzovimo izključevanje in zahtevajmo pravice; Vsakdanji problemi ljudi privedejo na ulice; Stanje demokracije in Civilna družba na mednarodni ravni. K poročilu smo prispevali tudi v platformi SLOGA s prispevkom ‘A fragmented political reality’.

Čedalje pogostejši so primeri zlorabe volilnih postopkov in samih volitev v mnogih državah. Zato potrebujemo mednarodni standard za volitve. Hkrati opažamo veliko potrebo po delu na lokalni ravni, ki bo okrepilo glasove, delovanje in sodelovanje šibkejših. Kot je poudarila Lysa John, generalna sekretarka svetovnega združenja CIVICUS, desničarski populisti mobilizirajo dele prebivalstva zoper izključene – ženske, etnične in manjšinske verske skupine, begunce in migrante, staroselska ljudstva, pripadnike LGBTQI skupnosti. To počnejo tako, da prepričujejo sodržavljanke in sodržavljane, da so njihovi stvarni problemi – negotovost, neenakost, revščina, nemoč – namesto z redistribucijo politične in gospodarske moči rešljivi z napadi na te skupine.

Zato je danes progresivno civilnodružbeno delovanje še bolj potrebno in pomembno – z aktivnim državljanstvom, globalnim učenjem, globalno solidarnostjo in krepitvijo mednarodnega sodelovanja se lahko upremo tem trendom.

Preberite si celotno poročilo na tem naslovu.

Translate »